Omagiu adus celui mai activ și eficient director român al Institutului Francez din Cluj-Napoca

Primul director român al Institutului Francez din țara noastră, la Cluj-Napoca, Ioana Costaş (1986-2022), va fi omagiat, luni, 26 septembrie, la sediul renumitului așezământ cultural-educativ din cel mai mare oraș al Transilvaniei.

Ceremonia omagială se va desfășura în prezența doamnei ambasador al Franței în România, Laurence Auer, și a directorului general al Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi, consilier de cooperare și acțiune culturală al Ambasadei Franței la București.

Suita evenimentelor omagiale va fi deschisă, la ora 9,30, de doamna ambasador Laurence Auer care va dezveli, la intrarea în Mediateca Institutului Francez din Cluj-Napoca, o placă memorială pe care este gravat numele Ioanei Costaș, iar apoi o frescă realizată de artiștii Kero și Ocu în onoarea celei mai active și eficiente directoare a entității culturale franceze la Cluj-Napoca.

Mediateca Institutului Francez din Cluj-Napoca cuprinde cel mai mare fond de carte, muzică și film de limbă franceză din Transilvania și a fost integral renovată în urma demersurilor întreprinse de Ioana Costaș.

Doamna Ioana Costaș a reprezentat strălucit Diplomația Franceză în cultură, cooperarea descentralizată și educația multidisciplinară.

Profesionist desăvârșit, a marcat cu originalitate şi creativitate aniversarea de 30 de ani ai Institutului francez la Cluj-Napoca şi a iniţiat proiecte de anvergură precum «Apropiaţi. Spargem Zidurile» – schimb de artişti între Cluj-Napoca şi Nantes -, seria de dezbateri şi ateliere dedicate industriilor culturale precum şi o multitudine de activităţi pentru publicul tânăr”, potrivit comunicatului dat publicității de către colegii săi din institut, la 30 iulie 2022 – ziua trecerii în eternitate a Ioanei, la doar 36 de ani.

Cotidianul „Făclia” a avut privilegiul de a realiza, în luna martie a acestui an, un amplu interviu cu doamna Ioana Costaș, în care prezenta, cu detalii, sărbătorirea celor 30 de ani de francofonie la Cluj-Napoca și manifestările menite să marcheze Președinția Republicii Franceze la Consiliul Uniunii Europene (ianuarie-iunie 2022). Ioana Costaș evidenția, atunci, seria de dezbateri și ateliere consacrate industriilor culturale și creative, care includea patru episoade, primul fiind consacrat artelor vizuale și designului, al doilea – jocurilor video, al treilea – muzicii actuale, iar cel de-al patrulea organizat în jurul cinematografiei, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). „Franța este o mare producătoare de cultură: e domeniul care generează beneficii mai mari decât industria automobilelor. Prin urmare, ne dorim să vorbim aplicat, cu experți români, francezi și din Uniunea Europeană despre ce înseamnă strategiile de producție, de vânzare ori de promovare a culturii (…). În 2021, am sărbătorit 30 de ani de existență a Institutului Francez la Cluj-Napoca. În anul marcat de multele restricții impuse de pandemia cu Covid -19, proiectul nostru emblematic a fost ”Proches. Brisons les murs – Apropiaţi. Spargem zidurile”, un proiect de artă stradală, pentru a aniversa, într-o manieră inedită, 30 de ani de existență prosperă a Institutului, dar şi 30 de ani de înfrățire între orașele Cluj-Napoca și Nantes – capitala Regiunii Pays de la Loire. (…) Mesajul pe care noi am vrut să-l transmitem a fost că se poate realiza o apropriere în sine între comunități, că există o solidaritate și dincolo de pandemie”.

Ioanei Costaș i-a revenit meritul excepțional de a fi regândit, ingenios, inovativ, activitatea Institutului Francez din Cluj-Napoca în dificila perioadă a pandemiei cu Covid-19.

Absolventă a Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, cu teza de doctorat susținută în literatură franceză la cea mai vestită universitate din Paris, Sorbona, Ioana Costaș și-a început activitatea la Institutul din Cluj-Napoca în anul 2013.

La doar 32 de ani, în septembrie 2019, a devenit primul director român din istoria Institutelor Franceze în România, îndată după desemnarea predecesorului său, profesorul Xavier Leroux, în funcția de director delegat al Institutului Francez de la Bucureşti. Ioana Costaș era în echipa administrativă a institutului clujean – inițial activă la Mediatecă, ulterior ca responsabilă de comunicare și cooperare universitară – și se evidențiase prin contribuții meritorii în promovarea francofoniei, în suitele de manifestări de succes precum „Întâlnirile Europene din Transilvania”, „Festivalul Filmului Francez”, „Clujtronic”, Concursul național de traducere ”Mot à monde”, precum și prin organizarea unor apreciate expoziţii.

„Institutul Francez este un minunat colț al Franței la Cluj –Napoca”, era declarația de suflet a Ioanei Costaș, în 2019, după preluarea funcției de conducere.

***

„Franța și România au menținut întotdeauna relații privilegiate. Valorile promovate de Francofonie – pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea țărilor care au în comun limba franceză, a determinat România să facă parte din instituția Francofoniei din 1991 (mai întâi în calitate de observator, apoi, începând cu anul 1993, ca membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei / OIF).

România a găzduit mai multe evenimente majore ale Francofoniei: 1998: a XII-a Conferință ministerială a Francofoniei (CMF), apoi, în 2006, al XI-lea Summit al Francofoniei. Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a deschis în 2004 un birou regional la București pentru statele din Europa de Est și Centrală (BRECO). Această entitate a devenit, în septembrie 2014, sediul Biroului Regional pentru Europa Centrală și de Est. Agenția universitară a Francofoniei este reprezentată în regiune de către Direcția regională Europa Centrală și de Est, instalată la București din 1994. Ea colaborează în prezent cu 109 instituții universitare sau de cercetare din 24 de țări diferite și are șapte birouri în șase țări din regiune”, potrivit Ambasadei Franței la București.

Carmen FĂRCAȘIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut