Va rezolva Emil Boc problema Şcolii „Iuliu Haţieganu”?

• Consilierii locali PSD sunt decişi să nu voteze bugetul, dacă acesta nu cuprinde sumele pentru achiziţionarea imobilului necesar desfăşurării activităţii şcolii •

Prezenţi la dezbaterea publică privind bugetul municipiului Cluj-Napoca – desfăşurată în prima zi a săptămânii -, reprezentanţii părinţilor ai căror elevi învaţă la Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” au readus în discuţie dificultăţile prin care trece instituţia de învăţământ din cauza lipsei spaţiilor dedicate activităţilor didactice, reiterând necesitatea extinderii capacităţii existente, prin achiziţionarea unui imobil. Potrivit liderului aleşilor locali PSD, Dan Morar, primarul Emil Boc şi-a asumat public rezolvarea problemei şcolii.

„Primarul a promis demararea procedurilor pentru achiziţionarea clădirii deţinute în trecut de Poşta Română, clădire aflată în vecinatatea şcolii. Sunt extrem de fericit pentru această intenţie a primăriei – este încununarea unei munci de peste 13 luni dusă de către mine, împreună cu conducerea şcolii şi a comitetului de părinţi. Vom solicita şi public, în şedinţa de votare a bugetului, asumarea primarului pentru achiziţia clădirii. În nici un caz, nu vom vota bugetul dacă nu vom fi sută la sută asiguraţi de rezolvarea acestei probleme”, precizează Morar.

Acesta aminteşte faptul că în urmă cu 13 luni, la şedinţa de aprobare a bugetului pentru anul 2016, primarul îşi manifesta toată deschiderea faţă de părinţii şi elevii şcolii, însă, în toată această perioadă, spune consilierul local, nu s-a întâmplat nimic. „Voi urmări şi susţine toate demersurile primăriei în acest sens”, promite Morar.

Înfiinţată în jurul anului 1900, Şcoala „Iuliu Haţieganu”, de pe strada Padin, se confruntă cu lipsa spaţiilor destinate activităţii didactice, cei peste 1.000 de elevi, din 39 de clase, înghesuiţi în 24 de săli de clasă, fiind obligaţi să meargă la ore în două schimburi. Deşi  municipalitatea clujeană cunoaşte situaţia din septembrie 2015, nu a reuşit nici până acum să rezolve problema, cu toate că este de competenţa sa.. Conducerea şcolii, cadre didactice şi părinţi s-au luptat, timp de doi ani, cu birocraţia – făcând memorii şi cereri peste cereri – fără nici un rezultat. La sfârşitul anului trecut, când comitetul de părinţi al şcolii a solicitat, în cadrul ultimei şedinţe din an a Consiliului Local (CL), achiziţionarea unui imobil  în care unitatea să-şi poată desfăşura activitatea – precizând că această soluţie este singura viabilă, costurile aferente fiind 1% din cheltuielile bugetare  pentru dezvoltare în 2016 – primarul Emil Boc a afirmat că obiectivul Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca este prevăzut în bugetul pentru anul 2017, reiterând promisiunea şi în cadrul dezbaterii publice a bugetului. Vom vedea dacă se va ţine de cuvânt!

Cine sunt cei pentru care ar trebui să se zbată primăria?

Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” este una dintre cele mai bune din municipiu, fiind o şcoală emblematică pentru cartierul Mănăştur. În ultimii ani, şcoala a înregistrat rezultate deosebite, promovabilitatea fiind de sută la sută. La capitolele repetenţie, abandon şi absenteism, şcoala se poate lăuda cu ZERO, pe linie. La învăţătură, unitatea a obţinut cel mai bun rezultat din judeţ, având 84 de elevi participanţi la olimpiade, concursuri şcolare şi expoziţii. La ultima evaluare naţională, elevii şcolii au obţinut peste 35 de note de ZECE. Unitatea de învăţământ a obţinut trei premii I naţionale la handbal băieţi, în cadrul Olimpiadei sportului şcolar,  premiul I şi premiul internaţional la şah, premiul III la concursul naţional de fotbal fete,  două premii întâi pe judeţ, două  premii II şi multe menţiuni la olimpiada de Limba Română, locul patru în etapa naţională şi şapte premii întâi pe judeţ la olimpiada de Biologie, premiul întâi  pe judeţ la Ştiinţe pentru juniori, precum şi numeroase premii la olimpiada de Istorie. De asemenea, şcoala a fost premiată în cadrul competiţiei „Iubesc Clujul Curat”, obţinând, totodată, alte peste 80 de premii pentru activitatea extraşcolară. Mai mult, şcoala este un centru de excelenţă pentru biologie şi olimpiade şcolare la etapele judeţene şi naţionale, bucurându-se de un colectiv de cadre didactice pregătite şi preocupate de formare continuă (în ultimii ani, 62 de dascăli din 62 urmând cel puţin o formă de perfecţionare).

Ca urmare a rezultatelor bune la învăţătură şi al managementului profesionist, marea parte a absolvenţilor se îndreaptă spre licee de renume din Cluj-Napoca, respectiv Racoviţă, Avram Iancu, Bălcescu şi altele.

Din aceste raţionamente, numărul elevilor care s-au îndreptat spre această şcoală a crescut semnificativ, de la aproximativ 650 de elevi în 2008, la 1086 de elevi de elevi în anul şcolar 2016-2017. Astfel s-a ajuns să se formeze 39 de clase având în medie 28 de elevi. Deoarece unitatea şcolară dispune de numai 24 de săli (în care sunt incluse şi laboratoarele şi cabinetele), s-a optat pentru un program în două schimburi.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie