Va promulga Iohannis “unitara”?

Când citesc sau aud vreo declaraţie a doamnei Olguţa Vasilescu, nici nu ştiu ce reacţie o să am mai întâi: ori mă apucă jalea sau mă apucă râsul. Nici ultimul enunţ al dânsei nu face excepţie, cel referitor la legea rebotezată din “unitară” în a “salarizării personalului plătit din fonduri publice”, lege pe care – apreciază senin doamna Olguţa – preşedintele Klaus Iohannis “nu are niciun motiv să o retrimită în Parlament”. Măi, să fie, chiar aşa? Chiar nici un motiv nu există? Uite că mulţi alţii au găsit tot felul de motive. Dacă bine ţin eu minte, legea cu pricina a fost contestată de mai toată lumea, în toate etapele prin care a trecut: proiect, discuţii în comisiile de specialitate, votul în plenul celor două camere ale Parlamentului.
De început au început angajaţii din Finanţe şi Vămi, care au făcut fie grevă – primii, fie exces de zel – ceilalţi, deoarece erau nemulţumiţi de grilele de salarizare şi de adâncirea discrepanţelor între salariile “de la centru” şi “din teritoriu”.
De supărat s-au supărat şi angajaţii din Sănătate, iar două federaţii sindicale reprezentative din sistem – Sanitas şi Hipocrat – au apreciat că legea va crea noi dezechilibre salariale în sistem şi au solicitat includerea tuturor categoriilor profesionale care lucrează în sănătate, inclusiv personalul TESA, în prevederile care reglementează salarizarea în sector, eliminarea plafonului de 30% care limitează sporurile, precum şi aplicarea integrală a creşterilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018.
Şi profesorilor le-a stat în gât “unitara”, deoarece legea prevede majorarea salariilor din sistem abia din 1 ianuarie 2018, şi nu din 1 iulie 2017, aşa cum se promitea în programul de guvernare al PSD-ului, votat în Parlament. De altfel, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a fost la un pas să declanşeze greva generală în plină perioadă a examenelor de BAC, treabă de care Guvernul actual a scăpat la mustaţă, în ultima secundă.
La acest cor al nemulţumiţilor s-a adaugat, de o zi, două, şi Consiliul Superior al Magistraturii, care a cerut preşedintelui Ionhannis să nu promulge legea şi a indicat că ar trebui analizate amendamentele privind diferenţele de salarizare dintre judecătorii de la judecătorii şi cei de la tribunale, aceleaşi diferenţe dintre procurorii de la parchetele de lângă aceste instanţe, dar şi modul de salarizare a unora dintre angajaţii auxiliari din cadrul instanţelor şi parchetelor. În paranteză fie spus, doamna Olguţa a avut o reacţie năucitoare la această solicitare: “CSM este normal să aibă această poziţie – a afirmat dânsa – având în vedere că în CSM sunt reprezentaţi procurorii în proporţie de 50%.” Ce să-i faci, nu-s cuminţi defel procurorii ăştia, după ce că fac dosare cui nu trebuie mai au şi pretenţii.
Să mai amintim de atenţionările venite din mai toate părţile – Consiliul Fiscal, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Europeană sau Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii etc. – privind sustenabilitatea acestei legi?
Din câte se poate constata, preşedintele Iohannis parcă are destul de multe motive să retrimită legea în Parlament. Ce va face rămâne de văzut, dar nu ar fi de mirare să lase lucrurile aşa cum sunt, nu de alta, dar aşa cum spune însăşi doamna Olguţa, dacă o va retrimite, legea “se va vota la fel”. Şi de data aceasta, având în vedere cum arată acum Parlamentul, chiar că doamna ministru are dreptate.
Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie