Untold suportă pagubele produse în Parcul Central şi Cluj Arena

În urma Festivalului Untold, Parcul Central „Simion Bărnuţiu’’ din Cluj-Napoca oferea o privelişte jalnică. Aproape toată iarba a fost distrusă de petrecăreţi iar spaţiul care ar fi trebuit să fie o zonă de verdeaţă şi relaxare pentru clujeni arată ca după o bătălie de talia celei de la Verdun. Şi gazonul de pe Cluj Arena a fost serios afectat după festivalul Untold. În mai multe zone, suprafaţa de joc a fost periclitată iar în tribune au fost distruse mai multe scaune.

Acum, organizatorii festivalului anunţă că în urma evaluărilor realizate alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca, își asumă să reamenajeze peste 60.000 de mp din Parcul Central, investiție care se ridică la suma totală de peste 1 milion de lei. Astfel, 1,3 milioane lei de la Untold vor merge spre reparaţii în inima orașului Cluj-Napoca.

Lucrările vizează schimbarea unor porțiuni de gazon, supraînsămânțare, toaletare vegetație și până la amenajări peisagistice. Acestea au fost deja începute, urmând a fi realizate până la finele lunii august 2019. Pentru a reda clujenilor parcul în cel mai scurt timp, au fost contractate, în paralel, mai multe firme specializate care se ocupă deja de lucrări. Pe lângă acestea, festivalul Untold caută permanent idei menite să ajute la înfrumusețarea parcului, cum ar fi realizarea de mobilier urban în jurul lacului, un exemplu concret fiind Foișorul, care va rămâne amenajat și decorat și peste an. Și pentru Cluj Arena, organizatorii festivalului și-au asumat să contribuie la păstrarea în condiții optime a gazonului. Deja a început procesul de înlocuire a porțiunilor de gazon afectate în urma festivalului cât și a altor zone din teren, afectate în urma exploatării uzuale de peste an sau unde gazonul era deja bolnav, urmând ca în maxim o săptămână lucrările să fie finalizate. Suma pe care o va cheltui Untold în acest sens, este de peste 370.000 lei. Pe lângă lucrările de la gazon care au început încă de luni dimineață, odată cu eliberarea suprafeței de joc, organizatorii vor evalua alături de managementul Cluj Arena și eventualele deteriorări survenite în afara terenului de joc, urmând ca toate cheltuielile rezultate, să fie acoperite integral de către Untold, la fel ca și în anii precedenți.

„Pe lângă aceste investiții ce vor fi realizate în perimetrul de desfășurare al festivalului, Untold va continua să contribuie la dezvoltarea comunității, un prim exemplu fiind implicarea în îmbunătățirea condițiilor de spitalizare a copiilor, din cadrul Spitalului de Copii Cluj-Napoca. Participanţii la eveniment au demonstrat și de această dată că sunt cei mai frumoși fani pe care îi poate avea un festival, până în prezent fiind donați peste 21.000 RON, urmând ca suma finală, alături de alte contribuții ale Untold, să fie folosită integral pentru nevoile spitalului mai sus amintit”, transmit organizatorii. Aceştia mai estimează că din totalul participanților, 20% au fost din județul Cluj, 20 % din străinătate, iar restul de 60% venind din toată România. Și anul acesta, au fost prezenți participanți din peste 100 de țări ca, Anglia, Olanda, Franța, Belgia, Austria, Polonia, Ungaria, până la țări exotice cum ar fi Argentina, Brazilia, India, China.

La o prima estimare, din cei peste 370.000 de participanți, cei 300.000 veniți din afara Clujului au cheltuit fiecare în medie, în cele patru zile, cel puțin 150 euro, pe cazare, transport, restaurante, terase, cumpărături, vizite la muzee etc. La un calcul simplu, acest lucru înseamnă o infuzie de capital în comunitatea clujeana, de peste 45 milioane euro. Acești bani se vor regăsi apoi în impozite și taxe locale, dar și în încasări pentru business-urile locale sau pentru oamenii care au profitat de numărul mare de turiști prezenți, punându-și apartamentele sau casele la închiriat.

Articole din aceeasi categorie