Untold i-a dat idei preşedintelui Senatului USAMV

• Efectul: o pagubă de 80 de mii de lei pentru universitate şi un dosar penal •
Preşedintele Senatului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, profesorul universitar Ioan Gheorghe Oroian a fost trimis în judecată de procurorii clujeni sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la delapidare. Alături de Oroian au mai fost deferiţi instanţei alte cinci persoane printre care şi directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Viorel Poruţiu.
Potrivit cercetărilor făcute de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj, Ioan Gheorghe Oroian, preşedinte al Senatului USAMV şi, totodată, preşedinte al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania, a gândit un pretext ştiinţific în vederea rezervării spaţiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 04 – 08 august 2016, în care s-a organizat Festivalul UNTOLD la Cluj-Napoca, cu intenţia de a închiria în interes propriu camerele din acel cămin pentru participanţii la festival.
Cum responsabilul cu folosirea locurilor de cazare era Viorel Poruţiu, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Oroian i-a cerut acestuia să aprobe blocarea închirierii camerelor de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferinţe ştiinţifice, în perioada 04-08 august 2016. În acest sens, Viorel Poruţiu a primit şi a aprobat o cerere formulată de Oroian, în calitate de reprezentant al Societăţii de Protecţie a Plantelor Transilvania. Procurorii spun că Poruţiu ştia că documentul este fals deoarece manifestarea ştiinţifică preconizată nu va avea loc şi că spaţiul de cazare urma să fie folosit în vederea însuşirii sumelor de bani ce urmau să fie percepute cu titlu de chirie de la diferite persoane care urmau să participe la Festivalul UNTOLD 2017. “În concret, la data de 07.03.2016, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe a depus adresa falsă, din care rezulta că, în perioada 04 – 07 august 2016, la Cluj-Napoca se va organiza a XXXV-a ediţie a Conferinţei Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România, motiv pentru care era necesară aprobarea a 120 de locuri de cazare, iar în aceeaşi zi inculpatul Poruţiu Vasile Viorel a aprobat cererea respectivă’’, se arată în rechizitoriu. Procurorii mai spun că în perioada 04-08 august 2016, Căminul Agronomia II nu a fost închiriat de către universitate, deoarece era rezervat pentru o conferinţă, pe baza cererii înregistrate de inculpatul Oroian, însă conferinţa nu a fost organizată. Mai mult, spun anchetatorii, din cercetări a rezultat că în perioada 01.08.2015 – 31.08.2015, nu s-au înregistrat venituri din închirieri şi regie la Căminul Agronomia II, acest cămin fiind închiriat doar sporadic la preţuri preferenţiale, în baza unor acorduri de parteneriat încheiate cu ocazia organizării de simpozioane/conferinţe în cadrul USAMV Cluj-Napoca.
‘’Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 04-07 august 2016, Restaurantul Cantina al USAMV Cluj-Napoca trebuia să fie închis, însă din verificările efectuate a reieşit că personalul restaurantului a fost înregistrat ca fiind prezent în perioada 01 – 05 august 2016 şi că în perioada 04-08 august 2016 au fost furnizate mese.
Din probele administrate în cauză rezultă că spaţiile de cazare din Căminul Agronomia II au fost închiriate către un număr de aproximativ 150 de participanţi la Festivalul UNTOLD 2016 la un preţ stabilit la început la suma de 150 euro/cameră/noapte. De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că universitatea nu a încheiat nici un contract privind închirierea camerelor din Căminul Agronomia II, pentru perioada respectivă. Este de menţionat că USAMV Cluj-Napoca, în aceeaşi perioadă, a închiriat în mod legal 300 de paturi către două asociaţii, în ambele contracte fiind stipulată interdicţia de cesiune sau subînchiriere a spaţiilor respective’’, arată Parchetul Curţii de Apel Cluj. Prejudiciul creat USAMV ca urmare a acestor activităţi ar fi de 80.676,40 lei, din care suma de 79.476,40 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca şi suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca.
Ioan Gheorghe Oroian va fi judecat de Judecătoria Cluj-Napoca pentru fals în încrisuri sub semnătură privată şi instigare la delapidare iar Viorel Poruţiu pentru delapidare. În acelaşi dosar vor mai fi judecate alte patru persoane care deţin diverse funcţii administrative în cadrul USAMV.
S.P.

Articole din aceeasi categorie