Unii membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare

EurActiv

Preşedintele ales al viitoarei Comisii Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri (10 septembrie) componenţa Colegiului comisarilor pentru perioada 2014-2019 şi repartizarea portofoliilor sectoriale. Următorul pas va fi aprobarea de către Parlamentul European, dar cel puţin doi membri ai Comisiei Juncker au motive să se teamă de audierile din comisiile europarlamentare.

Spaniolul Miguel Arias Canete va simţi probabil direct reacţia eurodeputaţilor la remarcile sale sexiste. În cursul acestui an, el a fost citat ca spunînd că “este complicat să ai o dezbatere cu o femeie, întrucît a arăta superioritate intelectuală ar putea fi considerat ceva sexist în faţa unei femei lipsite de apărare”.

Fostul candidat la postul de comisar european Rocco Buttiglione, nevoit să-şi retragă candidatura în 2004, după ce eurodeputaţii socialişti, liberali şi ecologişti au ameninţat că vor vota contra desemnării sale, întrucît afirmase că homosexualitatea este un păcat.

Un alt candidat ce va fi probabil atacat de oponenţii politici este Alenka Bratušek, în prezent premier al Sloveniei. O înregistrare video care circulă în reţelele de socializare online o arată pe aceasta cîntînd “Evviva il comunismo e la liberta”, cel mai cunoscut vers din “Bandiera Rossa”, unul dintre cîntecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverşi politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificînd forul comunitar drept “o bandă de hoţi”.

Multe state membre au făcut labby pentru obţinerea de portofolii importante, probabil cel mai mare succes în acest sens vizînd-o pe Corina Creţu, care deţine portofoliul politicii regionale.

Audierile viitorilor comisari europeni în comisiile de specialitate ale PE vor avea loc între 29 septembrie şi 3 octombrie.
www.agerpres.ro

Articole din aceeasi categorie