UNICEF: În România, doar 12% dintre bebeluşi sunt alăptaţi în prima oră de la naştere

Doar 12% dintre nou-născuţii din România sunt alăptaţi în prima oră de la naştere, iar rata de alăptare exclusivă la sân în primele şase luni este de 16%, arată un nou raport publicat de UNICEF şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în colaborare cu Global Breastfeeding Collective (Colectivul Mondial pentru Alăptare), informează AGERPRES.

Potrivit raportului, nici o ţară din lume nu îndeplineşte integral standardele recomandate privind hrănirea bebeluşilor la sân. Tabloul alăptării la nivel mondial, care examinează situaţia din 194 de ţări, arată că doar 40% dintre copiii cu vârsta de sub şase luni sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare (primind doar lapte matern) şi că rata de hrănire exclusiv prin alăptare depăşeşte 60% în numai 23 de ţări, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

„Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii cognitive şi de sănătate atât pentru bebeluşi, cât şi pentru mamele lor. Alăptarea este esenţială în special în primele şase luni de viaţă, ajutând la prevenirea diareei şi pneumoniei, două cauze majore de deces în rândul sugarilor. Mamele care alăptează prezintă un risc mai mic de cancer ovarian şi mamar, două cauze principale de deces în rândul femeilor”, indică sursa citată.

„Alăptarea asigură bebeluşilor cel mai bun start în viaţă”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Alăptarea este una dintre investiţiile cele mai eficace şi rentabile pe care le pot face statele pentru sănătatea celor mai tineri dintre cetăţenii lor, precum şi pentru sănătatea economiei şi a societăţilor respective”, a spus şi Anthony Lake, directorul general al UNICEF.

Rezultatele studiului au fost publicate la începutul Săptămânii Mondiale a Alăptării, împreună cu o nouă analiză care demonstrează că, pentru a creşte până la 50% ponderea globală a bebeluşilor sub şase luni hrăniţi exclusiv prin alăptare, până în 2025, este necesară o investiţie anuală de numai 4,70 dolari per nou născut. Atingerea acestei ţinte ar putea salva vieţile a 520.000 de copii cu vârsta de sub cinci ani şi ar putea genera o creştere economică de 300 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, ca rezultat al reducerii îmbolnăvirilor şi costurilor de îngrijire a sănătăţii, precum şi al creşterii productivităţii.

Potrivit UNICEF, cele 23 de ţări care au atins rate ale alăptării exclusive de peste 60% sunt: Bolivia, Burundi, Capul Verde, Cambodgia, Republica Populară Democrată Coreeană, Eritreea, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Micronezia, Statele Federate ale Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sao Tome şi Principe, Insulele Solomon, Sri Lanka, Swaziland, Timorul de Est, Uganda, Vanuatu şi Zambia.

Articole din aceeasi categorie