Ungaria: Forintul a ajuns la cel mai scăzut nivel faţă de euro înregistrat vreodată

Forintul s-a depreciat puternic, miercuri dimineaţă, ajungînd la cel mai scăzut nivel faţă de euro înregistrat vreodată, pe fondul criticilor Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional la adresa noilor reglementări referitoare la Banca Centrală a Ungariei, transmite MTI.

Miercuri dimineaţă, moneda Ungariei s-a tranzacţionat la nivelul record de 319 forinţi pentru un euro şi la 244 forinţi pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

La începutul lunii noiembrie, forintul ungar s-a depreciat pînă la valoarea record de 317,60 forinţi pentru un euro, revenind apoi deasupra pragului de 311 forinţi pentru un euro. Anul trecut, forintul s-a depreciat cu 3,1% faţă de euro şi cu 18,2% faţă de francul elveţian, cea mai slabă performanţă dintre peste 20 de monede naţionale din state emergente.

Olivier Bailly, purtător de cuvînt al UE, a anunţat că „din cauza lipsei de certitudini privind reglementările legale referitoare la Banca Centrală a Ungariei, care sunt foarte importante pentru asigurarea stabilităţii financiare a ţării, FMI şi UE nu au decis încă să revină la Budapesta”.

UE a transmis avertismentul premierului Viktor Orban la o zi după ce aproximativ 100.000 de persoane au denunţat la Budapesta noile reglementări care afectează independenţa Băncii Centrale a Ungariei. Parlamentul de la Budapesta i-a retras guvernatorului MNB, Andras Simor, dreptul de a-şi alege adjuncţii, a extins Consiliul Monetar, care stabileşte rata dobînzii de referinţă şi a creat un nou post – al treilea vicepreşedinte al Băncii Centrale a Ungariei. Un alt proiect legislativ permite schimbarea din funcţie a preşedintelui Băncii Centrale a Ungariei dacă instituţia este combinată cu Autoritatea de supervizare a instituţiilor financiare (PSZAF).

Ungaria şi-a pierdut după 15 ani ratingul “investment-grade” (recomandat pentru investiţii) atribuit de Standard & Poor’s, care a retrogradat Ungaria la categoria “junk” (nerecomandat pentru investiţii). S&P a citat nivelul datoriei suverane, cel mai ridicat din UE, şi creşterea scăzută a economiei ca motive pentru revizuirea în scădere, cu o treaptă, a ratingului suveran de credite pe termen lung, în valută şi monedă locală, de la “BBB” la “BB plus”.

În noiembrie, agenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit în scădere, cu o treaptă, ratingul pentru obligaţiunile guvernamentale în valută şi monedă locală emise de guvernul Ungariei, de la “Baa3” la “Ba1” (categoria investiţiilor speculative).

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare