Ungaria este tot mai agresivă

România este scuipată în continuare de şovinii antiromâni, antitrianonişti şi de minţile bolnave care visează la Ungaria Mare, în timp ce autorităţile noastre nu au absolut nicio reacţie.
În plin an Centenar, oficiali de rang înalt ai statului ungar vin şi ne jignesc la noi acasă, ne atacă simbolurile şi ne umilesc, iar noi nici măcar nu conştientizăm gravitatea acestor gesturi. Ultimele obrăznicii de acest tip s-au consumat săptămâna trecută în tabăra de la Bálványos-Tusnad, unde creierele mişcării autonomiste a maghiarilor şi contestatarii Uniunii Europene s-au adunat pentru a dezbate probleme legate de politica naţională maghiară, autonomia şi viitorul Uniunii Europene. În acest cadru, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, declara că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon, despre care a spus că este o problemă europeană, pentru care trebuie găsită o soluţie comună. Practic, gestul lui Nemeth Zsolth se înscrie în programul hungarist “Nem, nem, soha!” – Adică nu, nu, niciodată nu vom recunoaşte Tratatul de pace de la Trianon. Aceasta este obsesia care încă îi bântuie pe mulţi dintre maghiari, cu toate că lucrurile au fost lămurite pentru totdeuna. Odată s-au lămurit prin tratatele de după cel de al Doilea Război Mondial, care consfinţeau actualele graniţe din Europa, făcând ca Tratatul de la Trianon să devină caduc. Pe de altă parte, avem actul final de la Helsinki, prin care au fost reconfirmate frontierele post-belice.
După trei zile de la gestul pervers al preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, o altă acţiune provocatoare gândită să umilească grosolan România a fost lansată, din aceeaşi tabără, chiar de primul ministru ungar Orbán Viktor. Dictatorul din Europa Centrală, după cum l-a etichetat chiar preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că „acum o sută de ani, România a intrat în epoca modernă” şi că “de o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste un milion de maghiari care trăiesc aici”. Orbán Viktor mai spunea, referindu-se la anul Centenar, că „înţelegem că, din punctul lor de vedere, este un moment festiv, dar să înţeleagă şi ei că pentru noi nu e un moment festiv”.
Orban mai vorbea despre armonizarea dezvoltării armatelor “noastre„ şi a economiei şi investiţiilor din Bazinul Carpatic. „Deci, avem o ofertă – să construim împreună Bazinul Carpatic, pe baza respectului reciproc”, preciza Orban. Deci atenţie. după cum vedeţi Orban a punctat foarte exact zona în care Ungaria vrea să asigure dezvoltare pe plan militar şi economic: Bazinul Carpatic. Adică teritoriul pe care se întindea cândva de Ungaria Mare. Deci şi de această dată, lucrurile sunt clare: premierul ungar nu a făcut altceva decât să caute cum să umilească autorităţile române cu propaganda sa iredentist şovină şi să incite în încercarea de a umbri anul Centenarului pe care îl marchează România. Din păcate, astfel de gesturi şi provocări au fost foarte multe în ultimii ani. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură, iar nostalgicii Ungariei Mari continuă să se plimbe relaxaţi prin Ardeal şi să-şi propage mesajele antiromâneşti.
Cosmin Puriş

Articole din aceeasi categorie

One Response to Ungaria este tot mai agresivă

  1. Zub

    E vina noastră că nu am fost în stare să alegem alți guvernanți, vină micșorată de faptul că oferta a fost între dracul și mă-sa. Poate măcar acum în al XII-lea ceas, să ne trezim și să refuzăm a mai alege orice, înafara naționaliștilor creștini. Aceștia nu fură și nu își trădează țara.