Undă verde pentru revitalizarea malurilor Someşului

Un obiectiv major pentru clujeni urmează să fie dezbătut de municipalitate. În şedinţa de miercuri, consilierii locali clujeni vor vota două proiecte privind revitalizarea malurilor Someşului şi cheltuielile aferente. Unul dintre acestea se referă la modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someșului Mic, iar celălalt priveşte modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 2 – Parcul Armătura și zona 3 – Platoul Sălii Sporturilor. Investiţia se ridică la 32 milioane euro.
Revitalizarea malurilor Someșului presupune amenajarea unor piste de biciclete, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport, plantări de arbori și modernizarea spațiilor publice. De asemenea, zona de la Sala Sporturilor Horia Demian ar urma să fie extrem de deschisă, cu terase, cu zonă pietonală şi cu un platou care va fi amenajat pentru activități culturale.
“Sunt proiecte care au rezultat în urma unui concurs internaţional de soluţii, care a fost câştigat de o echipă de arhitecţi spanioli. Este vorba de un proiect în valoare de 32 milioane euro, din care 98% din fonduri europene, care presupune regândirea spaţiului public şi a malurilor Someşului. Este un proiect major, strategic pentru oraş, pentru că ne dorim să transformăm Someşul într-un culoar de mobilitate durabilă, un culoar verde. Spaţiile verzi de-alungul Someşului vor fi conectate- mă refer aici la Parcul Feroviarilor care va fi modernizat şi Parcul Armătura, dar şi la Parcul Rozelor şi parcul de pe strada 1 Decembrie- vor fi legate de un pod pietonal şi pentru biciclete. Va fi iluminat public modern, va fi amplasat mobilier urban modern, bănci cu sisteme de încărcare pentru sistemele mobile, wi-fi, staţii de încărcare pentru trotinete, biciclete electrice, piste de biciclete, alei pietonale. De asemenea, vor fi plantaţi peste 2000 de arbori”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.
La rândul său, José Mayoral Moratilla, arhitectul spaniol al firmei care a câştigat concursul de soluţii ”Rethinking Someş” lansat de Primăria Cluj-Napoca, declara anul trecut că „dintr-o barieră urbană care desparte oraşul în două, râul Someș poate deveni un loc de întâlnire şi de petrecere a timpului liber, unde cele două maluri se întâlnesc”.
Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie