Un român se impune la Wimbledon după 42 de ani!

• După trei finale pierdute pe iarba londoneză, în 2010, 2011 şi 2012, Horia Tecău a cîştigat turneul de dublu masculin, alături de olandezul Jean Julien Rojer. În urma acestei victorii, perechea româno-olandeză a urcat pe primul loc în clasamentul mondial şi va împărţi un premiu de 340.000 de lire sterline.

foto Horia Tecau si Jean Julien RojerO dată cu finala masculină de simplu, disputată duminică, între sîrbul Novak Djokovic şi elveţianul Roger Federer, s-a încheiat o nouă ediţie, a 129-a, a celui mai prestigios şi mai vechi turneu de tenis din lume. O ediţie de care românii îşi vor aduce aminte cu plăcere, în virtutea succesului înregistrat de Horia Tecău, în turneul de dublu masculin. Succes care vine la 42 de ani distanţă de cel obţinut de Ilie Năstase pe iarba londoneză. Concret, în 1973, „Nasty” se impunea tot în turneul de dublu, alături de o altă legendă a tenisului masculin, americanul Jimmy Connors. Cei doi îi învingeau, în cinci seturi, după un meci maraton, pe australienii John Cooper şi Neale Fraser. Perechea româno-olandeză formată din Horia Tecău şi Jean Julien Rojer a dispus în finala ediţiei din acest an de dublul format din britanicul Jamie Murray (fratele mult mai cunoscutului Andy Murray) şi australianul John Peers, în trei seturi, scor 7-6, 6-4, 6-4. Finala s-a disputat pe arena centrală de la Wimbledon, arhiplină. Vă reamintim că Horia Tecău a mai disputat trei finale la Wimbledon, în turneul de dublu masculin, toate alături de suedezul Robert Lindstedt şi toate pierdute, în 2010, 2011 şi 2012. Să mai scriem că acelaşi Ilie Năstase a triumfat la Wimbledon şi în turneul de dublu mixt, în 1970 şi 1972, alături de americanca Rosemary Casals. Cel mai bun tenismen român din toate timpurile şi-a trecut în palmares şi două finale la simplu, în 1972 şi 1976, ambele pierdute, în faţa lui Stan Smith, respectiv Bjorn Borg. Dacă tot sîntem la capitolul statistici, atunci să mai adaugăm că Virginia Ruzici a fost aproape să cîştige Wimbledon-ul la dublu feminin, în 1978, alături de iugoslava Mirna Jausovec.

Serena Williams a cîştigat al 21-lea titlu de Mare-Şlem la simplu
Aşa cum era de aşteptat, turneul de simplu feminin de la Wimbledon a fost adjudecat de americanca Serena Williams, cap de serie numărul 1. Aceasta a cîştigat finala inedită cu revelaţia Garbine Muguruza, în două seturi, scor 6-4, 6-4. Este al şaselea titlu cîştigat de Serena la Wimbledon, după cele din 2002, 2003, 2009, 2010 şi 2012. Serena s-a apropiat la doar un titlu de performanţa germancei Steffi Graf. Cu nouă titluri, toate cîştigate în era Open, Martina Navratilova este, deocamdată, cea mai de succes jucătoare din istoria turneului londonez. Serena Williams s-a mai impus în acest sezon atît la Australian Open, cît şi la Roland-Garros. Serena şi-a trecut în palmares al 34-lea titlu de Grand-Slam, al 21-lea la simplu. Ea s-a apropiat la un singur titlu de recordul aceleiaşi Steffi Graf, care are 22 de titluri de Mare-Şlem la simplu. Pe primul loc într-un clasament al jucătoarelor cu cele mai multe titluri de Grand-Slam la simplu se află australianca Margaret Court, cu 24. Personal, nu văd ce o poate împiedica pe Serena să doboare acest record, ţinînd cont de pregătirea fizică şi mai  ales de amibiţia ei. Dacă va cîştiga şi US Open-ul, atunci Serena chiar îşi va face un scop din a deveni jucătoarea cu cele mai multe titluri de Mare-Şlem. Să mai scriem că turneul de dublu feminin de la Wimbledon a fost cîştigat de perechea Martina Hingis – Sania Mirza (Elveţia – India).

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie