Un punct de vedere

Aflu că un ipochimen oarecare îl atrage de atenţie pe domnul Radu Vida, redactorul-şef al cotidianului „Făclia” pentru materialul Manageru’, publicat ca editorial în numărul de sâmbătă, 20.01.2018, sub semnătura mea. Pamfletul, căci acel editorial este un pamflet, i-a produs cetăţeanului în cauză un prurit la mezenter şi mezanfan, fiindcă cititorii l-ar fi identificat în persoana respectivă şi astfel faţada şi structura de rezistenţă, morale, i-au fost grav afectate. Acel pamflet face parte din volumul Ciocoii vechi. Şi noi? Pamfletarium, apărut la Editura Napoca Star în 2017.

În această carte de satiră politică, pamflet, apar şi alte portrete: Clevetici (p. 14), Exotica (p. 16), Patriotul (p. 18), Clipa ca investiţie (p. 22), Futurologul (p. 25), Şarpele cu pene (p. 29) ş.a.m.d., o arhetipare a socialului politic românesc contemporan.

Domnul Radu Vida mi-a cerut acceptul de a publica, secvenţial, din această carte, şi l-a primit, până acum apărând câteva dintre aceste pamflete, dar fără a stârni atâta vehemenţă identitară.

Cetăţeanul indignat că se regăseşte în personajul inept şi suferind de haritoză morală, în pamfletul amintit, mă ameninţă represiv cu darea în judecată, dar oare despre el se face vorbire precisă? Este încă o dovadă a eului care dă peste margini, o băgare supraponderală. În seamă. Pur şi simplu, coincidenţe imaginate. Şi dacă chiar vrei să faci o surpriză plăcută unui prieten drag, nu-l anunţi în scris, înainte vreme că-l dai în judecată…

Acum, personajul este roş’ ca trandafirul, în obraji, dar o să-i treacă. Hipertensiunea provocată de orgoliu cauzează la organe şi la viitorul lor. M-am ferit să folosesc în pamfletul de faţă neologisme, metafore, duşmane ale eidentismului: ştiu că-i produc cefalee, dar la ce anume? Voi fi acuzat, probabil, de exhibiţionism în piaţa mare, în faţa unor cutii de chibrituri goale, ori de folosirea candorilor manageriale, pentru a-mi îndeplini pohta ce-am pohtit, elefantiazisul regretelor unui om neîmplinit la vremea sa şi la vremurile actuale, profesional şi literar.

CORNEL UDREA

Articole din aceeasi categorie

One Response to Un punct de vedere

  1. Unu'

    ” i-a produs cetăţeanului în cauză un prurit la mezenter şi mezanfan”

    Era să cad de pe scaun, de râs! O să-i treacă, sperăm..