Un pic şi despre KENDAMA

Kendama este o jucărie din lemn, cu trei cupe, în care poţi să prinzi o minge. A fost inventată de Issei Fujiwara, care a realizat în Hatsukaichi – Japonia, tehnici de jonglerie practicate în circuri, pentru coordonarea mişcărilor corpului chiar şi cu privirea. Kendama se pare că îşi are originea la sfârşitul secolului XVII, începutul secolului XVIII, iar cel mai cunoscut strămoş al său este bilboquet, un joc francez din secolul XVI.
Jocul este format dintr-o ţepuşă (ken) şi o bilă (tama) care în limba japoneză înseamnă dama, dar mai este format dintr-o bucată de aţă, de care este ataşat kenul de dama şi de aici numele Kendama, care presupune aruncarea mingii şi prinderea ei în băţ sau într-una din cele trei cupe. Pentru a putea folosi sutele de tehnici de prindere, jucătorul trebuie să îşi co-ordoneze mişcările întregului corp. În ceea ce priveşte preţul unei kendame, acesta variază între câţiva dolari şi câteva mii de dolari, în funcţie de firma producătoare, sau de materialul din care s-a făcut.
În America, forma jocului este diferită de la o zonă la alta. Kendama preistorică era confecţionată din lemn şi cranii de iepure, în care erau făcute mai multe găuri pentru ca prinderea să fie mai dificilă, iar băţul care se află fix în capătul jucăriei era mai gros tot din acelaşi motiv.
Deşi în Japonia jocul este popular de mai bine de 300 de ani, în România a început să fie cunoscut abia în 2008, fiind organizate deja concursuri, prin care au fost desemnaţi unii dintre cei mai buni jucători din ţară. Există, astfel, diverse competiţii de kendama şi chiar un campionat naţional la Cluj-Napoca, dar şi câteva competiţii locale organizate de diverse grupuri ce comercializează acest tip de jucării.
Ministerul Educaţiei, Sportului şi Culturii din Japonia a organizat în anul 1876 o competiţie de kendama, la care au participat copii din şcoala generală, concurs ce s-a organizat de atunci în fiecare an şi a devenit popular în tot restul lumii. În anul 1975 au fost puse bazele Asociaţiei Kendama din Japonia (JKA) şi s-au stabilit atât regulile jocului, cât şi sistemele de notare, care au fost folosite ulterior în competiţii organizate non-profit, care coordonează astăzi activitatea tuturor grupurilor locale pentru concursuri naţionale şi internaţionale.
Cel mai mare concurs la care ar putea să participe cei care sunt pasionaţi de acest joc este Kendama World Cup, care este organizat în Hatsukaichi. Câştigătorul medaliei de aur la acest concurs primeşte, pe lângă notorietate, un premiu de 5000 de dolari.
Copiii şi tinerii au acum o alternativă nouă, un hobby chiar, o activitate „la modă”, nemaifiind dependenţi de tabletă şi telefon.
Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie