Un pian pentru Muzeu. Recital susţinut de pianista Silvia Sbârciu

duminică 17 iunie, 17. 00
• sala ‘Tonitza’ •
Suntem din nou în faţa unui eveniment cultural cu valoare de unicat. Şi unicat înseamnă în acest caz inaugurarea noului pian de concert Yamaha, achiziţionat de Clubul Rotary Visio Cluj – Napoca, pian care – l înlocuieşte pe cel vechi. Astfel, cu noul pian de concert, sala ‘Tonitza’ a Muzeului de Artă Cluj – Napoca intră serios în cursa organizării evenimentelor muzicale, camerale în mod deosebit.
Solista recitalului muzical este pianista Silvia Sbârciu, nume care nu are nevoie de foarte multe prezentări. Mă voi opri asupra biografiei, supunându-vă atenţiei date relevante.
Silvia Sbârciu – conferenţiar dr în cadrul Academiei de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj – Napoca – a absolvit Liceul de muzică ‘Sigismund Toduţă’ din Cluj – Napoca, studii liceale continuate apoi la Academia de Muzică ‘Dima’. Urmează Staatliche Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst din Manheim (Germania), participări numeroase la cursurile de măiestrie susţinute de Karl Heinz Kaemmerling de la Mozarteum Salzburg in cadrul Schleswig Holstein Musik Festival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leon Fleischer la Juilliard School ofMusic New York,…
Pianista Silvia Sbarciu a obtinut în anul 2007 titlul de doctor în muzică cu teza „Arta interpretării liedului la Hugo Wolf şi Gustav Mahler”.
În fine, cartea de vizită a pianistei se îmbogăţeşte de la un an la altul graţie invitaţiilor primite, prezenţe onorante la festivalurile ‘Toamna Muzicală Clujeană’, ‘Mozart’, de interpretare a liedului ‘Ionel Perlea’,… Cu trei ani în urmă, mai 2015, a susţinut un concert la Roma, de Ziua Europei, programul de concert cuprinzând lucrări de Eduard Terenyi, Scarlatti, Tudor Feraru, George Enescu, Debussy, Prokofiev.
Recitalul serii de 17 iunie, este axat pe lucrări de Franz Liszt/Richard Wagner (‘Tannhauser, O du mein holder Abendstern S 444’), Franz Schubert (‘Impromptu op 142 nr 1 în la bemol major’, ‘Impromptu op 143 nr 3 în si bemol major, ‘Impromptu op 90 nr 3) şi Robert Schumann (‘Kreisleriana op 16’).
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie