Un inedit concurs de pescuit la Mărtinești

Ploile abundente din luna mai, au sporit îngrijorător și cotele apelor lacurilor piscicole, însă nu au produs pagube mediului ambiant în care se zbenguie crapul, plătica, bibanul, știuca, somnul, roșioara, carasul, șalăul și alte specii de înotătoare.
O unitate administrativ teritorială a Clujului cu zeci de hectare de lacuri piscicole, este și Tureniul. Aceste imense heleșteie naturale au devenit adevărate oaze pasionale pentru sutele de undițari ce îndură cu stoicism frigul, canicula și ploile pentru doritul fir întins și captura zilei sau a anului.
Și pentru a fi scoși din tagma…mincinoșilor, pe care o …girează împreună cu vânătorii, Primăria Tureni, împreună cu administrația lacului Mărtinești, organizează, de doi ani, un mare și inedit concurs de pescuit sportiv.
La actuala ediție a- ll-a, organizată în acest început de iunie, s-au prezentat 14 echipe de pescari, care, timp de trei zile, au oferit peștilor cele mai … provocatoare și gustoase meniuri în dorința de a veni la cântarul juriului, și apoi la doritul mujdei sau saramură.
Concursul a fost precedat de o ședință tehnică, de prezentarea regulamentului obligatoriu și alegerea locurilor în stand.
Cu ploi scurte și soare, concurenții au avut suficient timp pentru a…ticlui și povești pescărești, s-au spus bancuri, au făcut …rugăciuni în fața celor ce nu se lăsau ademeniți de momeala cârligelor, dar toți s-au bucurat de componenta sportivă a competiției. Ba mai mult, toți au primit încurajări din partea primarului comunei Tureni, doamna Daniela Mănăilă, care a girat și festivitatea de premiere a celor mai buni undițari, după cum urmează: locul 1 echipa compusă din pescarii: Florin Niculiciu, Alexandra Niculiciu și Marius Niculiciu, care au adus pe mal 22,10 kg de pește; locul 2 Dorin Dragoste, Bogdan Sandru și Claudiu Mitruțiu, cu 18,77 kg pește, iar locul 3 a revenit echipei compuse din Ioan Finta și Janoș Finta, care au recoltat 16, 98 kg pește.
Marea captură a aparținut pescarilor Călin Crișan și Cristian Vig. Toate echipele de pe podium s-au bucurat de cupe, medalii, diplome și premii din materiale pentru recuzita pescărească, înmânate de șefa administrației publice de aici, Daniela Mănăilă, iar mesele pregătite de pricepuții Banyai Bella și Claudiu Ciotlăuși, respectiv un ceaun cu vânat și pește în diferite rețete, au completat frumusețea și ineditul acestei ediții.
Și cum la 1 iunie a fost și Ziua Internațională a celor mici, Primăria Tureni a organizat cum se cuvine această zi, din care nu au lipsit jocurile, distracția, concursurile și spectacolul folcloric susținut de ansamblul Izvorașul Tureniului, și darurile destinate copiilor comunei.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie