Un incident de la o şcoală specială din Cluj-Napoca, în atenţia Avocatului Poporului  

 Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va efectua o anchetă la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca după ce o elevă ar fi fost agresată de o supraveghetoare. Totodată, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj referitor la acest incident. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Amalia Gurzău, a declarat că din primele informaţii reiese că, la Liceul pentru Deficienţi de Auz, a avut loc o altercaţie între două eleve, iar angajata care era responsabilă cu supravegherea de noapte a încercat să le despartă pe fete. Un clip video care a surprins incidentul a fost postat pe social media în cursul weekendului.
    Avocatul Poporului a anunţat că s-a sesizat din oficiu în acest caz iar ancheta vizează posibila încălcare a art. 22, art. 49 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, protecţia copiilor şi a tinerilor şi protecţia persoanelor cu handicap. “O elevă de la internat a fost lovită cu pumnii şi ameninţată de o angajată. Totul a fost filmat de un alt elev. Potrivit mass-media, eleva a fost bătută de către o îngrijitoare care îi supraveghea pe copii pe timpul nopţii, fiind lovită repetat cu pumnul în faţă”, se arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Matei Vîrtosu.
    De asemenea, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a anunţat că va acorda suport legal elevei implicate în incident şi familiei acesteia.
    “Aşa cum am arătat de-a lungul timpului, şcolile speciale din România nu se dezic de la abuzuri şi violenţe împotriva copiilor cu dizabilităţi, pe care le perpetuează în linişte în spatele uşilor închise. Ca şi în cazul Şcolii Speciale Nr. 4 din Bucureşti vom face toate demersurile legale pentru pedepsirea vinovaţilor şi stabilirea răspunderii delictuale atât din punct de vedere penal, cât şi civil. Tratamentul inuman al copiilor cu dizabilităţi trebuie să înceteze, iar aceste şcoli trebuie să facă obiectul unei anchete publice pe care MEN o amână de ani”, a declarat, potrivit comunicatului, preşedintele CEDCD, Mădălina Turza.           C.P.

Articole din aceeasi categorie