Un elev gherlean a obţinut nota 10 la olimpiada de religie!

Tinerii proveniţi din municipiul Gherla se afirmă şi la nivel de ţară. Avem veşti bune de la faza naţională a Olimpiadei de religie – cultul Greco-catolic.

Chiar dacă în prezent este elev în clasa a XI-a a Liceului “Inochenţie Micu” din Cluj-Napoca, Rafael Artemio Kilin reprezintă oraşul natal, de unde a pornit pe drumul succeselor şcolare. Este pentru a două oară consecutiv când Rafael Kilin obține cea mai mare notă la etapa națională a olimpiadei de religie.

Zilele trecute, participând la București la faza națională a Olimpiadei de religie – cultul catolic (confesiunile româno-catolică și greco-catolică), talentatul elev gherlean a luat nota 10, o performanţă remarcabilă, dovadă a pregătirii şi perseverenţei cu care de câţiva ani lucrează la această materie. El este îndrumat de părintele Ioan Ureche.

Rezultatul de execepție vine după ce, în 2016, același elev a câștigat premiul II la etapa națională, desfășurată la Sighetu Marmației, în Maramureș, iar în 2017 a obținut tot nota maximă, 10, la olimpiada națională de la Timișoara.

Rafael Kilin a fost elev al Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” din Gherla, unde a decoperit valoarea şi frumuseţea spirituală a religiei.

La București a fost concurență puternică, datorită prezenței elevilor din Moldova, foarte bine pregătiți în fiecare an. Concursul a durat trei ore și s-au dat trei subiecte, între care explicarea a patru sintagme religioase, un subiect despre sacramentul Euharistiei și un eseu despre sacramentul Botezului. „A fost foarte concentrată materia, aș fi avut mai mult de scris la fiecare subiect, dar a trebuit să sintetizez foarte bine pentru a mă încadra în timp”, a declarat Rafael, la întoarcerea acasă.

Pe lângă religie, Rafael mai este pasionat și de filozofie. Deși este o materie pe care o învață abia în clasa a XII-a, a participat cu succes şi la olimpiada județeană de la Cluj, de anul acesta, unde a obținut premiul III, sub îndrumarea profesorului Septimiu Secherneș.

Să nu uităm că Artemio Rafael Kilin face parte dintr-o familie de buni creştini, tatăl tânărului gherlean find un fost jucător de fotbal, care a activat  la nivelul ligii a II-a, iar în prezent este preşedintele clubului Atletic Olimpia, din localitate.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie