Un clujean antrenează porteri de altitudine din Karakorum – Pakistan

Dincolo de un sătuc uitat de lume, dincolo de ultima aşezare înainte de graniţa cu China, la peste trei mii de metri altitudine, a avut loc o şcoală de alpinism pentru porteri de altitudine (ghizi de altitudine) din Pakistan, organizată de Karakorum Expedition. Trainer principal a fost Florin Pop Vancea, instructor de alpinism şi supravieţuire şi proprietar al Flo Adventure School, cea mai mare şcoală de alpinism şi supravieţuire din România. Invitat fiind de către organizatorul acestei şcoli, Karakorum Expedition din Pakistan, Florin a răspuns cererii fără a sta pe gînduri, mai ales că s-a interesat de mulţi ani îndeaproape de situaţia porterilor de altitudine din zonă şi îşi dorea să facă ceva pentru a-i ajuta.

Aflat la mai bine de 16 ore de mers cu maşina de la Islamabad, pe Karakorum Highway, Shimshal este un Pakistan-1„cuib” din care mulţi alpinişti renumiţi ai Pakistanului se trag. „Pentru oamenii din această zonă, turismul extrem, respectiv alpinismul, este singura sursă de venit. Porterii de altitudine angajaţi în cadrul expediţiilor comerciale străine pentru vîrfuri cum ar fi K2, Nanga Parbat, Broad Peak etc. au familii întregi care depind de ei şi de venitul lor. Din motive diverse, sînt mult mai prost plătiţi decît şerpaşii din Nepal, de exemplu, deşi fac aceeaşi muncă” – a declarat Florin.

În cadrul cursului care a ţinut 10 zile, participanţii, tineri pakistanezi din zona Shimshal, Chitral, Islamabad sau din alte zone, dornici să înveţe tehnicile atît de necesare meseriei pe care vor să o practice, au învăţat despre munca la altitudine.

Mirza Ali, proprietar Karalorum Expeditions, este cunoscut ca un luptător pentru promovarea alpinismului de calitate, pentru schimbarea concepţiei tinerilor din Pakistan cu privire la frumosul şi puritatea pe care le poţi găsi în natură şi la puterea interioară pe care contactul cu natura ţi-o dă. Împreună cu sora sa, Samina, care este prima femeie pakistaneză care a urcat vîrful Everest, ei fiind primul cuplu frate şi soră din lume care au reuşit să termine Seven Summit, încurajează în acest fel respectul pentru femei şi dreptul lor la egalitate de şanse în orice domeniu, un subiect sensibil, în special în cultura pakistaneză.

„Pe tinerii care au venit aici să înveţe, la vară îi vom angaja ca ghizi de altitudine pentru expediţii pe K2 sau pe Nanga Parbat. Este crucial ca ei să fie bine pregătiţi fizic şi mental şi să stăpînească tehnicile din alpinism. Sîntem deosebit de încîntaţi de colaborarea cu Flo Adventure School din România şi îi Pakistan-3mulţumim lui Florin, care a venit pînă aici pentru a împărtăşi cu participanţii noştri cunoştinţele lui. Este fantastic”, a spus Mirza Ali.

„Oamenii trebuie să realizeze că în cadrul acestor mari expediţii depind de aceşti ghizi, aceşti porteri care merită respectul şi admiraţia noastră. Noi, cei din Occident, avem o apreciere deosebită pentru cei care fac vîrfuri precum Everestul, K2-ul etc. Şi adevărul este că ne place să facem un mare tam-tam din asta, fără să recunoaştem că fără ajutorul acestor porteri de altitudine mulţi nu ar mai avea poze pe vîrf. Paradoxal, am cunoscut oameni din acele zone care aveau nenumărate vîrfuri de peste 8.000 de metri făcute şi care nu se lăudau cu asta, erau oameni smeriţi şi frumoşi în interior, oameni care se bucurau, în simplitatea lor, de viaţă. Aveam în gînd un proiect de a face ceva pentru porterii din Pakistan de ani de zile şi cînd a venit invitaţia de la cei de la Karakorum Expeditions, nu am ezitat, am Pakistan-2mers cu dragă inimă şi am dat tot din ce ştiu eu pentru ca ei sa crească, merită o şansă”,  declară Florin Pop Vancea.

În Pakistan nu sînt magazine cu echipament de munte, procurarea echipamentului e dificilă şi acesta este un mare minus pentru cei care doresc să practice alpinismul, însă organizarea acestor evenimente, în premieră pentru Pakistan, se doreşte a fi startul schimbării unei mentalităţi şi facilitarea accesului la sporturile de iarnă pentru tinerii de acolo, fete şi băieţi. Această colaborare romano-pakistaneză este doar începutul şi este un bun exemplu că, într-o lume complicată şi tulburată, în numele unei cauze nobile, pot fi lăsate orice diferenţe deoparte şi se poate colabora foarte bine.

Florin Pop Vancea pregăteşte în acest moment un film pentru a prezenta celor interesaţi călătoria sa şi experienţele trăite pe acele meleaguri îndepărtate, film pe care a promis că îl va proiecta cît de curînd la Cluj-Napoca.

Articole din aceeasi categorie