„Biblia în versuri de la Cluj”, o carte de referinţă pentru spiritualitatea românească

„Biblia în versuri” a scriitorului Ioan Ciorca a fost lansată şi acasă la Cluj-Napoca. Miercuri, 21 iunie 2023, în prezenţa unui public numeros lansarea acestei cărţi inedite a avut loc la Muzeului Etnografic al Transilvaniei, „ locul cel mai potrivit pentru lansarea Bibliei în versuri de la Cluj”, după cum a precizat Tudor Sălăgean, directorul muzeului. Istoricul Tudor Sălăgean a reamintit asistenţei că în acest spaţiu istoric Ioan Raţiu a spus „existenţa unui popor nu se discută, ci se afirmă” şi că tot aici Avram Iancu participând la o şedinţă a Dietei şi ieşind din clădire a declarat „nu cu argumente filosoficeşti vom convinge pe aceşti tirani, ci cu lancea lui Horea”. La lansare alături de autor au fost prezenţi invitaţi precum: ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului (online prin intermediul internetului), pr. prof. dr. Ioan Chirilă, Nadia Fărcaş Baciu, directorul editurii „Ecou Transilvan”, Emil Bara, preşedintele societăţii „Comorile Turzii”, organizator al evenimentului, ing. Ioan Roman, primarul Viişoarei.

Straie noi, dar fără a modifica esenţa

Scriitorul Ioan Ciorca s-a arătat bucuros să prezinte „Biblia în versuri de la Cluj” în faţa publicului clujean. După cum a mărturisit autorul, cartea este prima adaptare integrală cuprinzând cele 66 de cărţi ale Sf. Scripturi, incluzând Vechiul şi Noul Testament. În România lansarea „Bibliei în versuri de la Cluj” a avut loc anul trecut în data de 30 noiembrie de ziua Sf. Andrei, la peştera Sf. Andrei, în judeţul Constanţa. „Biblia în versuri de la Cluj” apare după Biblia de la Bucureşti a lui Şerban Cantacuzino din 1688, după Biblia de la Blaj din 1795 a lui Samuil Mincu, tipărită de episcopul Ioan Bob. „Lucrarea urmăreşte să dea straie noi textelor Scripturii fără a modifica esenţa, făcându-le uşor accesibile şi uşor de memorat fiind astfel un sprijin pentru creştini acum când apologeţii acestor vremuri tulburi răstălmăcesc până şi legile lui Dumnezeu.”, a spus autorul. Prezent la eveniment prin intermediul internetului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a mărturisit că proiectul Bibliei în versuri de la Cluj este cel mai important din câte a cunoscut până acum. „Acest proiect al Bibliei în versuri este cel mai important din câte am întâlnit. Biblia cuprinde istorie, cultură, spiritualitate, înţelepciune. Îl cuprinde pe Dumnezeu însuşi. Ea este cuvântul lui Dumnezeu. A versificat marele mitropolit Dosoftei Psaltirea şi a avut un mare efect, pentru că atunci când citeşti un text religios în versuri îţi copleşeşte nu doar auzul fizic, dar şi pe cel spiritual. A te încumeta să versifici cartea Sfinta Scriptură înseamnă un mare curaj, o muncă atât de susţinută, dar şi un talent de excepţie. Toate s-au încununat într-un buchet al dragostei al domnului Ioan Ciorca”.

Înaltul prelat s-a arătat impresionat de felul în care a fost concepută cartea. „Am citit şi altora versurile, pe toţi impresionează. Încă nu cunoaştem valoarea acestei lucrări. Modul în care a fost concepută cu atâta naturaleţe, atâta muzicalitate îţi dă atâta bucurie! Simţi cu adevărat că Dumnezeu vorbeşte cu tine. Este o carte de suflet, de referinţă artistică. Este o bucurie pentru sufletul unui om care o parcurge. A o evalua cu ce emoţie, cu ce dragoste, cu ce jertfă, cu ce nădejde şi bucurie a făcut autorul această carte mi-este imposibil. Văd aici lucrarea lui Dumnezeu atât de intensă. A găsit Dumnezeu un om pe care l-a ales şi l-a pus să scrie şi pentru oamenii care vor să le fie mai accesibilă, mai dragă citirea Sf. Scripturi”. ÎPS Teodosie, cel care a finanţat proiectul „Biblia în versuri” a asigurat că va continua să susţină răspândirea cărţii: „Vom face mai multe comenzi pentru a răspândi această lucrare, care este o hrană pentru multe suflete”. Înaltul prelat a mai spus că „Biblia în versuri de la Cluj” va rămâne o carte de referinţă pentru spiritualitatea românească: „Sunt atât de fericit şi de copleşit că ne-aţi dat această comoară care va rămâne peste timp. Sunt sigur că peste 10-20 de ani se va vorbi intens de această lucrare, va fi folosită în multe împrejurări, oamenii pasionaţi de spiritualitate îşi vor găsi mai uşor accesul către Dumnezeu şi vor zăbovi asupra acestei lucrări. În câţiva ani vom constata că această lucrare rămâne de referinţă pentru spiritualitatea, limba, biserica noastră românească. După ce începi s-o lecturezi devine o necesitate, devine cu adevărat o hrană sufletească atât de bogată şi necesară sufletului oricărui om. De aceea, vă spun preabine aţi făcut şi n-aţi făcut singur. Sunt sigur că v-aţi rugat, aţi crezut în ceea ce aţi făcut. Dumnezeu v-a sfătuit”.

Încă o lumină de la Cluj

În cuvântul de încheiere, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că prin această carte „vine încă o lumină de la Cluj de la maestrul versului Ioan Ciorca”. Şi că această „lumină” îi va hrăni pe mulţi: „V-aţi exersat talentul şi harul de la Dumnezeu prin această lucrare cum nu puteaţi să faceţi într-o alta. Posteritatea care va lua cunoştinţă de această biblie în versuri vă va mulţumi mult.

Această carte este de mare folos tututor românilor, din ţară şi străinătate. Această lucrare nu trebuie să rămână izolată, să se bucure cât mai mulţi, să se hrănească din această lucrare, să vorbească Dumnezeu cu ei, să devină mai credincioşi mai aproape de Dumnezeu”.
De asemenea, pr. prof. dr. Ioan Chirilă a considerat lansarea „Bibliei în versuri de la Cluj” un eveniment istoric motivând că „Ne întâlnim cu o instanţă a veşniciei care încearcă să statornicească atât în noi, ca făpturi naţionale, cât şi în lume ceea ce este drept, ceea ce este în firescul realizat de Dumnezeu. Avem bucuria să lansăm temelia culturii româneşti care este Sf. Scriptură în limba română sub formă lirică”. Prezentă la lansare, Nadia Fărcaş Baciu, directorul editurii „Ecou Transilvan”, editură care a tipărit cartea, a descris volumul ca fiind „unul inedit, unic în lume” şi „un act curajos şi complex al domnului Ciorca care prin munca asiduă a reuşit în mai bine de 14 ani să versifice Sf. Scriptura.” În cadrul evenimentului, a mai fost prezentată Colecţia „Ecoul veşniciei” care cuprinde 11 volume în format de buzunar, însumând cărţile Noului Testament şi psalmi din Vechiului Testament, tot sub semnătura scriitorului Ioan Ciorca.
Tia SÎRCA

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut