Un alt spital de sub autoritatea Consiliului Judeţean a fost acreditat

    Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a obţinut din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (A.N.M.C.S.), Certificatul de Acreditare. Acest document nu face decât să garanteze calitatea actului medical şi a serviciilor pe care spitalul le oferă pacienţilor. Conform Ordinului Ministrului Sănătăţii, instituţia spitalicească a fost încadrată în categoria V, atestare care se acordă unităţilor ce asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.
Activitatea de evaluare a presupus aplicarea unui set de cca. 800 de întrebări prin care membrii comisiei au urmărit modalitatea de funcţionare a entităţii sanitare în ceea ce priveşte infrastructura şi dotările specifice activităţii medicale, precum şi realizarea demersurilor necesare şi întocmirea documentelor relevante, astfel încât să existe certitudinea că pacienţii beneficiază de servicii medicale şi de cazare adecvate, de medicamentaţie şi tratament corespunzător.
În urma procesului de analiză şi evaluare a criteriilor stabilite la nivel naţional pentru acordarea acreditării, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, aflat la primul ciclu de acreditare, a obţinut un punctaj de nu mai puţin de 94,39%. Documentul astfel obţinut demonstrează faptul că instituţia spitalicească îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia, pe durata de cinci ani a perioadei de valabilitate a certificatului de acreditare, de finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, intrând într-un proces de evoluţie continuă şi îmbunătăţire a actului medical, necesar pentru îndeplinirea criteriilor aferente celui de-al doilea ciclu de acreditare.
„Acreditarea acestei unităţi medicale reprezintă cu adevărat o reuşită întrucât vorbim despre un spital care funcţionează în mediul rural, în domeniul bolilor psihice şi care gestionează bolnavi cronic. Sunt tot atâtea elemente care cresc gradul de dificultate a misiunii şi responsabilitatea echipei manageriale şi medicale de la Borşa, echipă care prin profesionalism şi dăruire a făcut însă posibil acest succes. Desigur, investiţiile finanţate din bugetul forului administrativ judeţean, inclusiv construcţia de la zero a noului imobil, au contribuit în mod semnificativ, la obţinerea acreditării” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Înfiinţat în urmă cu 60 de ani, în anul 1957, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa este o unitate sanitară de monospecialitate, care asigură asistenţă medicală în specialitatea psihiatrie pentru adulţi, pacienţii spitalizaţi fiind cei care prezintă tulburări psihice cronice: schizofrenii cronicizate, tulburări afective şi delirante cronice, epilepsii, dependenţe alcoolice cronice. În prezent, instituţia spitalicească are nu mai puţin de 195 de paturi.
    C.P.

Articole din aceeasi categorie