UMOR

Edgar Degas, fiind invitat la masă de un bun prieten, acceptă invitaţia dar îşi permite să adauge câteva condiţii: să nu fie unt pe masă şi nici flori, odaia nu prea luminată, pisica lăsată pe balcon, nici un invitat să nu vină cu câinele (dacă-1 are), femeile să nu se parfumeze, ca să nu înăbuşe mirosul plăcut al bucatelor, iar masa să înceapă la şapte şi jumătate.
Nu s-a ştiut niciodată dacă prietenul lui Degas s-a simţit onorat să-1 aibă oaspete, sau dacă 1-a anunţat că amână primirea.
***
Scriitorul, pictorul, compozitorul şi regizorul de film. Jean Cocteau. la propriu şi la figurat „copilul teribil” al literaturii franceze, a primit suprema distincţie. fiind primit printre „nemuritori”. îmbrăcând costumul oficial al Academiei Franceze, cu prilejul unui dineu, Cocteau a observat de partea cealaltă a mesei un general american, care îi examina cu vădită curiozitate fracul verde, cu fireturi de aur, sabia şi bicornul.
– Artillery? a întrebat militarul american.
– Nu! a răspuns Cocteau. Geniu!
***
Rafinatul Jean Cocteau, cult, talentat, dar amator al unei vieţi libere, neîncătuşate de prejudecăţi, şi-a atras multe clevetiri asupra lui, mai mult sau mai puţin justificate. într-o bună zi. el fiind la curent cu maliţiozităţile născocite pe seama lui. suspină adânc şi apoi spuse:
– Au creat din mine un personaj căruia m-aş feri să-i strâng mâna!
***
La scurtă vreme după ce îşi lăsase mustaţă. Sir Winston Churchill a fost invitat la un dineu.
– Domnule, i s-a adresat o doamnă care stătea lângă el. ţin să te anunţ că nu-mi pasă cât negru sub
unghie, nici de politica şi nici de mustaţa dumitale.
– Doamnă, nu aveţi nici o şansă să ajungeţi vreodată în contact nici cu una. nici cu alta.
***
O admiratoare ferventă îi spune lui Winston Churchill:
– Probabil că simţiţi ceva extraordinar, când vedeţi câtă lume se adună când vorbiţi în public!
– E adevărat, nu uit niciodată că dacă ar trebui să fiu spânzurat în loc să ţin un discurs, s-ar aduna de trei ori mai multă lume.
***
Ioan INDOLEAN

Articole din aceeasi categorie