UDMR şantajează, PSD cedează

UDMR a hotărât: „NEM’’. Adică, Uniunea nu acceptă sub nicio formă ca elevii maghiari să înveţe limba română. Este evident, UDMR îşi urmează politica paşilor mărunţi, prin care vizează pregătirea condiţiilor pentru diminuarea suveranităţii statului român în zonele locuite şi de comunităţi etnice minoritare. Asistăm, în anul Centenaurlui, la o intensificare a ofensivei hungarismului revanşard împotriva României. Şi asta în condiţiile în care PSD, pentru a-şi asigura rămânerea la guvernare, face concesii după concesii absolut inacceptabile acestui vector al hungarismului care activează în România: UDMR. Ultima concesie a fost aceptarea de către Guvernul Dăncilă a solicitării UDMR de a anula Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 9/2018, prin care se stipula că la clasele primare cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română trebuie să fie predate de profesori de specialitate, cu studii superioare. Această ordonanţă a fost adoptată în august, însă UDMR s-a arătat, evident, extrem de revoltat de faptul că elevii maghiari vor trebui să înveţe limba română de la cei care cunosc bine limba oficială a României şi nu de la învăţătorii sau învăţătoarele maghiare, despre care nu mai e cazul să vorbim cât de curat vorbesc limba română, în special cei din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. 

Astfel, în 21 septembrie, chiar în ziua în care PSD încerca să-şi clarifice în CExN problemele generate de acea scrisoare semnată de Gabrial Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu, Kelemen Hunor cerea chiar de la Cluj-Napoca remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR. La câteva zile după această declaraţie, liderul UDMR a ieşit la şantaj într-un mod cu totul ordinar, anunţând că nu se poate discuta de colaboare parlamentară până nu se rezolvă problema predării limbii române. Ce a urmat? Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, îşi anunţa chiar a doua zi demisia, iar Guvernul Dăncilă adoptă o ordonanţă de urgenţă care prevede că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să se facă de cadrele didactice de la clasele respective. 

Ordonanţa de săptămâna trecută nu este un caz singular. Măsura se înscrie în şirul de demersuri ale UDMR, ce vizează diminuarea rolului limbii române în zonele cu populaţie majoritar maghiară şi obţinerea statutului de limbă oficială regională pentru limba maghiară. În ultimul an, UDMR a reuşit să facă mai mulţi paşi în acest sens. Astfel, în luna mai a anului trecut, a reuşit să determine majoritatea parlamentară să adopte legea care prevede angajarea de personal de specialitate cunoscător a limbii minorităţilor naţionale în unităţile de asistenţă medicală, precum şi în cele de asistenţă socială din zonele în care cetăţenii minorităţilor naţionale, fie au pondere de peste 20%, fie numărul lor este de cel puţin 5.000 de persoane. A urmat apoi adoptarea, în comisiile comune de administraţie şi drepturile omului din Senat, a propunerii legislative prin care ziua de 15 martie este declarată zi consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, precum şi solicitarea, care de altfel a şi dat roade, privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic. La toate acestea, s-a adăugat includerea în Codul Administrativ, adoptat în luna iunie a acestui an, a prevederii potrivit căreia se elimină pragul de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale, dar şi modalitatea în care vor fi montate plăcuţele bilingve. Tot Codul Administrativ permite folosirea limbii maghiare în serviciile deconcentrate şi în prefecturi.

Cosmin PURIȘ

 

 

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to UDMR şantajează, PSD cedează

  1. GZ

    Sovinul de serviciu iarasi si-a debitat frustrarile tipice. Articol plin de ura si rastalmaciri.

  2. GZ

    Sovinul de serviciu iarasi a debitat frustrarile tipice. Articol plin de ura si rastalmaciri.