UBB – pe primul loc între universitățile românești în clasamentul Times Higher Education

Universitatea Babeș-Bolyai a fost inclusă în intervalul 801-1000 la nivel mondial în clasamentul Times Higher Education 2020 (THE) al instituțiilor de învățământ superior, fiind prima dintre universitățile româneşti prezente în acest clasament, dat publicității în seara zilei de miercuri, 11 septembrie. Din cele aproximativ 27.000-30.000 de universități ale lumii, în Times Higher Education 2020/THE au fost incluse doar 1.396.

„În ultimele trei clasamente THE (2018/ 2019/ 2020), UBB a crescut constant la cercetare (publicații/ citări/ internaționalizare) și la relația cu societatea (transfer/ venituri din industrie). Din păcate, am scăzut la componenta de teaching din cauza: (1) subfinanțării (care nu ne permite să avem un raport cât mai bun în aceste clasamente între numărul de profesori și studenți care doresc să studieze la UBB și un buget decent per personal academic pentru activități universitare); (2) a tăierii locurilor la nivel de studii doctorale (care a vizat recent marile universități din centrele academice tradiționale) și (3) a politicilor publice naționale dezastruoase (ex. interzicerea evaluatorilor externi; minimizarea bunelor practici internaționale etc.). Va trebui să rezolvăm la nivel național acest dezavantaj competitiv, cu miniștrii responsabili. Deoarece componenta didactică este prima misiune a unei universități, noi am creat în premieră la UBB un Consiliu Didactic, de la care așteptăm propuneri concrete cu ce am putea face mai mult prin forțe proprii (dacă și unde se poate), în ciuda condițiilor negative generate prin practiciile naționale menționate anterior”, declară, într-un comunicat remis presei, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate – excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul britanic Times Higher Education este unul dintre cele mai complexe și prestigioase clasamente internaționale de clasificare a universităților, bazându-se pe indicatori legați de actul didactic, de cercetare și de relația cu societatea.

M. T.

Articole din aceeasi categorie