UBB, în Top 10 mondial în domeniul cercetării tehnologiilor CCS

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ocupă locul 7 la nivel mondial și prima poziție la nivel național în domeniul de cercetare dedicat tehnologiilor „Carbon Capture and Storage” (CCS), arată o analiză realizată la nivel internațional și publicată recent în Science of the Total Environment. Ierarhia cuprinde 744 de instituții din întreaga lume, primele 10 locuri fiind ocupate de instituții și institute de cercetare din SUA (4), Marea Britanie (2), China (1), Germania (1), Olanda (1) și România (1) – au anunțat, miercuri, reprezentanții universității clujene.

Conform aceleiași analize, prof. Călin Cormoș, membru al Departamentului de Inginerie Chimică al Facultății de Chimie și Inginerie Chimică – UBB ocupă, în urma cercetărilor efectuate în perioada 1997-2017, primul loc în România și locul 3 în clasamentul mondial al autorilor în acest domeniu, având un număr total de 15 articole din domeniul CCS incluse în analiză și 340 de citări. Clasamentul a avut în vedere 2071 de autori care au abordat domeniul tehnologiilor de captare și stocare a carbonului în cei 20 de ani de referință.

„CCS este o metodă de prevenire a acumulării unor cantități mari de dioxid de carbon în atmosferă. Conform Intergovernmental Panel on Climate Change, tehnologiile CCS reprezintă «procese tehnologice ce constau în separarea CO2 provenit din surse mari industriale sau energetice staționare, lichefierea acestuia și transportul la o locație de stocare, injectarea lui în formațiuni geologice stabile, izolate față de atmosferă, care permit depozitarea CO2 în condiții de siguranță pentru perioade lungi de timp». CCS poate juca un rol esențial în limitarea creșterii temperaturilor medii anuale la un nivel cu maxim 2°C în plus față de nivelurile din perioada preindustrială. Din acest motiv, domeniul de cercetare CCS este considerat unul esențial și este într-o continuă dezvoltare, având implicații sociale, economice și de mediu majore – se precizează într-un comunicat al UBB, remis, miercuri, presei.

„Faptul că UBB, prin grupul de cercetare condus de profesorul Călin Cormoș, este pe o poziție atât de vizibilă într-un domeniu științific de referință la nivel internațional, cu impact major pentru sănătatea și viața planetei, este un fapt onorant pentru România. În plus, performanța academică a profesorului Cormoș este una de excepție, care face cinste UBB și României. În final, prin astfel de activități academice studenții UBB din domeniu au acces la educație de calitate, iar societatea beneficiază direct din relația cu știința”, declară prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David, citat în comunicat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie