UBB, implicată într-un proiect științific unic la nivel mondial

Cercetătorii Universității Babeș-Bolyai, în colaborare cu cei ai Centrului de Cercetări Biologice Jibou, vor organiza, în perioada 15 iunie – 15 iulie 2018, prima expediție românească de studiere a efectelor schimbărilor climatice asupra Marii Păduri Boreale, un proiect unic prin complexitatea lui la nivel științific mondial – RO-CRESS (Romanian Climate Change Research Expedition Siberia).

Conform celor anunțate, luni, de universitatea clujeană, o echipă formată din 11 reprezentanți ai Grădinii Botanice “Alexandru Borza” – UBB, ai Grădinii Botanice “Vasile Fati” din Jibou și ai Asociației Grădinilor Botanice din România va pleca, în  15 iunie, pe un traseu de circa 20.000 de kilometri, ce pornește de la Jibou, traversează Ucraina și apoi Rusia, prin Moscova – Chelyabinsk – Novosibirsk- Irkutsk – Chita – Vladivostok și retur, cu posibilitatea efectuării unui detur în zona Munților Caucaz. Echipa este formată din: Cosmin Sicora – directorul Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou; Sabin Bădărău, László Zoltán, Alexandru Stermin, Nicolaie Hodor, Ioan Zai – UBB; Romulus Stan – Grădina Botanică din Cluj-Napoca; Daniel Șimonca, Gabriel Mladin, Dan Turc – CCB Jibou; Sebastian Olaru – jurnalist Agerpres. Echipa de cercetare este una multidisciplinară, acoperind domenii precum: botanică, geografie, entomologie, zoologie, dendrologie și fiziologie vegetală – fotosinteză.

„Expediția este parte a unui proiect mai amplu ce urmărește efectul schimbărilor climatice asupra Pădurii Boreale ce acoperă emisfera nordică și reprezintă un veritabil «plămân verde» al Terrei. Va fi prima expediție de această amploare ce va duce în teren aparatura sofisticată de măsurare a parametrilor fiziologici ai plantelor, ce va permite o estimare de precizie a gradului de amenințare a acestui tip de ecosistem și a ecosistemelor învecinate. Cercetarea va contribui la creșterea bazei de date cu privire la schimbările climatice și va fi cu atât mai relevantă, cu cât datele provin dintr-o zonă mai puțin explorată de cercetătorii internaționali. Partea Euro-Asiatică a studiului va fi urmată, în anii următori, de o supraveghere a zonei Nord-Americane. Metodologia folosită a fost validată în studii de mai mică amploare” – informează UBB printr-un comunicat remis presei.

Conform documentului citat, proiectul se va concretiza într-o lucrare științifică elaborată de cercetătorii implicați și care va fi publicată și prezentată comunității științifice din România și din străinătate, precum și publicului larg.

„Proiectul este gândit astfel încât, pe lângă rezultatele științifice, să producă și o schimbare de mentalitate, prin creșterea nivelului de conștientizare a publicului larg cu privire la importanța pionieratului în cercetare și a promovării centrelor de cercetare ce obțin rezultate deosebite” – precizează reprezentanții universității clujene, adăugând că, prin natura și amploarea ei și prin obiectivele propuse, expediția este prima de acest fel din România și, totodată, unică la nivel științific mondial.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie