UBB ia în calcul declanşarea grevei din cauza reducerii locurilor bugetate pentru admitere

Conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a anunţat, vineri, că ia în calcul declanşarea unei greve japoneze, urmată de o grevă generală a studenţilor şi cadrelor didactice după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a dispus reducerea locurilor bugetate pentru admiterea în anul universitar 2018 – 2019 la licenţă, master şi doctorat pentru unele universităţi din România.

Prorectorul UBB responsabil de domeniul cercetării şi al competitivităţii, Daniel David, a declarat că măsura luată de ministerul de resort de a reduce numărul de locuri bugetate în special la universităţile tradiţionale „distorsionează mediul academic” şi „România se separă de ceea ce se întâmplă la nivel european”.

Daniel David a menţionat că deşi instituţia de învăţământ superior pe care o reprezintă a solicitat explicaţii Ministerului Educaţiei Naţionale privind formulele de calcul care au stat la baza reducerii locurilor, dar nu a primit niciun răspuns.

„Despre tăierea de locuri la admiterea în anul universitar 2018-2019 am discutat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, am întrebat care sunt formulele de calcul, dar nu am primit răspunsuri. Solicităm decidenţilor politici să întrerupă acest asalt asupra zonelor de competitivitate ale mediului academic. UBB aşteaptă încetarea asediului şi corectarea erorilor în distribuirea locurilor bugetate la licenţă, master şi doctorat. Voi propune la nivelul Senatului UBB declaşarea unei greve japoneze, apoi a unei greve generale a studenţilor şi cadrelor didactice. Vom informa partenerii externi despre demersurile antiacademice de reducere a locurilor, de altfel, deja, ei au început să ne întrebe ce se întâmplă”, a spus prorectorul David.

Universitarul clujean a precizat că măsura de reducere a locurilor bugetate loveşte într-o zonă extrem de importantă a mediului universitar şi anume competitivitatea.

„Cele mai multe locuri au fost tăiate de la masterat şi doctorat, adică din zona de competitivitate. Acest lucru constituie un mare pericol pentru că toată Europa se mişcă în zona universităţilor europene. Care e zona noastră de competitivitate, dacă te uiţi de afară spre România ce universităţi vezi? Vezi aceste universităţi care se află în ranking: Universitatea Bucureşti, Babeş Bolzai, Alexandru Ioan Cuza, Universitatea din Timişoara. Şansa noastră de a intra în aceste reţele de universităţi europene ţine de aceste universităţi şi de zona aceasta de competitivitate, master şi doctorat. Exact asta a fost atacată şi am spus că dacă nişte inamici ai ţării ar fi dorit să facă rău României exact acolo trebuia atacat. Deci trebuie atacate marile universităţi în zona lor de competitivitate ceea ce ne izolează de aria internaţională a educaţie şi cercetării”, a spus prorectorul.

În opina lui Daniel David, măsura luată de Ministerul Educaţie arată că doreşte o regândire a mediului academic şi realizarea unor noi ierarhii interne.

„În timp, universităţile regionale, locale, au fost colorate politic, în timp ce universităţile mari sunt mai vocale, mai puternice, mai independente şi cu resurse mai multe şi nu s-au supus uşor politicului, fiind critice cu derapajele politicului. Simţim acum că este o pedeapsă a MEN la adresa noastră”, a mai menţionat prorectorul UBB.

La rândul său, prorectorul responsabil cu finanţarea UBB, Dan Lazăr, a declarat că impactul financiar al deciziei MEN, de tăiere a 277 de locuri bugetate de la toate cele trei niveluri de studiu (29 la licenţă, 200 la masterat şi 48 la doctorat), va fi de 8,2 milioane de lei.

„Este un atac fără precedent, după 1989, a conducerii MEN asupra universităţilor. Eu nu ţin minte de când sunt universitar ca ministerul să îşi atace propriile universităţi. Ceea ce vedem acum mă pune pe gânduri. (…) Ceea ce văd este că ne învrăjbim între universităţi. Noi nu am încercat, aţi văzut, nu am încercat să atacăm sau să creăm o disensiune între noi şi universităţile regionale. Modul în care s-a făcut această repartizare a locurilor către asta înseamnă. Să ne pună în conflict cu aceste universităţi faţă de care noi avem tot respectul, noi nu cerem să fie sancţionate celelalte universităţi”, a spus Lazăr.

Prorectorul Soos Anna a afirmat că UBB a primit pentru anul universitar 2018-2019 cu 29 de locuri bugetate mai puţin la nivel de licenţă, la masterat cu 200 de locuri mai puţin iar la doctorat cu 49 de locuri mai puţin. „Nu putem aprecia această distribuire decât o ignorare a competenţei, a calităţii învăţământului şi cercetării din universitatea noastră”, a spus Soos Anna.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie