Turnul Catedralei Armeneşti din Gherla se reînnoieşte

Cea mai importantă şi reprezentativă clădire a municipiului Gherla este Biserica Armeano-Catoliocă, situată chiar în centrul oraşului, a cărei ridicare a început în septembrie 1748 şi  fost finalizată în anul 1798.

Impozantul lăcaş de cult a fost sfinţit la 17 iunie 1804. Datorită perioadei îndelungate de construcţie, la ridicarea bisericii au lucrat mai multe echipe de meşteri, din diferite regiuni ale Imperiului austriac, fapt ce a condus la prezenţa uui amalgam de stiluri arhitectonice. De-a lungul secolelor, este normal că unele părţi ale clădirii s-au deteriorat.

La începutul anilor ´90, când preotul paroh a fost regretatul Sáska Jenő, a fost schimbat tot acoperişul, dar furtuna violentă din 17 septembrie 2017 a produs pagube mari la acoperişul de pe partea dinspre strada George Bariţiu. Atunci a intervenit o echipă de lucru (adevăraţi alpinişti!) de la o firmă din Reghin, care, în doar câteva zile, a pus la punct porțiunea afectată. Încă toamna trecută, aceşti constructori ai „cerului” au promis că revin, la primăvară, la Gherla. Iată, ei s-a ţinut de promisiuni şi zilele trecute i-am văzut din nou în vârful înaltului turn al Catedralei Armeneşti din Piaţa Libertăţii. Au vopsit turnul, iar în perioada următoare vor continua cu reînnoirea acoperişului, pe partea dinspre strada 1 Decembrie 1918. Este o muncă grea, dar deosebit de necesară, fiindcă de-a lungul timpului acoperişul s-a degradat mult.

Important, prin grija comunităţii armeneşti din localitate şi a firmei Armeno Construct, se pune la punct tabla acoperişului acestei frumoase biserici de mare tradiţie în viaţa armenilor.

Lucrările de reabilitare a Catedralei Armeneşti din Gherla sunt realizate cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *