Turnul Catedralei Armeneşti din Gherla se reînnoieşte

Cea mai importantă şi reprezentativă clădire a municipiului Gherla este Biserica Armeano-Catoliocă, situată chiar în centrul oraşului, a cărei ridicare a început în septembrie 1748 şi  fost finalizată în anul 1798.

Impozantul lăcaş de cult a fost sfinţit la 17 iunie 1804. Datorită perioadei îndelungate de construcţie, la ridicarea bisericii au lucrat mai multe echipe de meşteri, din diferite regiuni ale Imperiului austriac, fapt ce a condus la prezenţa uui amalgam de stiluri arhitectonice. De-a lungul secolelor, este normal că unele părţi ale clădirii s-au deteriorat.

La începutul anilor ´90, când preotul paroh a fost regretatul Sáska Jenő, a fost schimbat tot acoperişul, dar furtuna violentă din 17 septembrie 2017 a produs pagube mari la acoperişul de pe partea dinspre strada George Bariţiu. Atunci a intervenit o echipă de lucru (adevăraţi alpinişti!) de la o firmă din Reghin, care, în doar câteva zile, a pus la punct porțiunea afectată. Încă toamna trecută, aceşti constructori ai „cerului” au promis că revin, la primăvară, la Gherla. Iată, ei s-a ţinut de promisiuni şi zilele trecute i-am văzut din nou în vârful înaltului turn al Catedralei Armeneşti din Piaţa Libertăţii. Au vopsit turnul, iar în perioada următoare vor continua cu reînnoirea acoperişului, pe partea dinspre strada 1 Decembrie 1918. Este o muncă grea, dar deosebit de necesară, fiindcă de-a lungul timpului acoperişul s-a degradat mult.

Important, prin grija comunităţii armeneşti din localitate şi a firmei Armeno Construct, se pune la punct tabla acoperişului acestei frumoase biserici de mare tradiţie în viaţa armenilor.

Lucrările de reabilitare a Catedralei Armeneşti din Gherla sunt realizate cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie