Turiştii străini au adus în România peste 4,6 miliarde lei

În primele nouă luni din acest an, cei 2.165.400 de turişti străini sosiţi în România au cheltuit în medie 2.159,8 lei/persoană, valoarea totală a cheltuielilor depăşind 4,676 miliarde lei.

Datele furnizate de Institutului Naţional de Statistică arată că principalele motive ale sejurului petrecut de turiştii străini în România l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (58,3% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 60,4% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut în ţara noastră l-au reprezentat călătoriile în scop particular (41,7% din totalul turiştilor străini), în majoritate călătorii pentru vacanţe (64,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Cazarea deţine cea mai mare pondere în cheltuieli

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,2%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,3%). În structurile de cazare au fost cazaţi 960.500 deturişti străini, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2,027 miliarde lei.

Cheltuielile turiştilor străini în restaurante şi baruri au fost de 18,8%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 42,5% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri 35,1%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri au reprezentat 47,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Majoritatea turiştilor ajung la noi cu avionul

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,5% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,1% şi-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77% din totalul de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 12,5%, urmate de autocare şi autobuze cu 7,9%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) – cu 2,6%.

Articole din aceeasi categorie