Turist în ţara mea şi o singură semnătură, Adrian Petrişor

Centrul de Cultură Urbană Casino
Adrian Petrişor revine în atenţia generală şi nu oricum, ci printr-o expoziţie cu o tematică bine aleasă, bine gândită şi bine materializată. Pentru că Turist în ţara mea – organizator Photo Romania Festival – este graţie fotografiilor, invitaţia la drumeţie, invitaţia la a-ţi cunoaşte ţara, frumuseţile ei, tradiţiiile şi obiceiurile. Demersul este cu atât mai actual cu cât România ca ţară, are ce arăta. Mă gândesc unde ar fi ajuns România dacă am fi avut parte de promotori turistici în sensul bun şi adevărat al cuvintelor. Mă gândesc cu tristeţe, şi la cât s-a distrus (defrişările de exemplu),…
Invitaţia lui Adrian Petrişor – numele vă este cunoscut – este caldă, pornită din dragoste pentru oameni, din dragoste pentru natură, din dragoste pentru “ţara mea”. Ca să-l citez în întregime, “Fotografia reprezintă pentru mine, atât un mod de exprimare artistic ce surprinde lucrurile frumoase ce mă înconjoară, cât şi sursa mea de relaxare ce-mi aduce multă satisfacţie cu fiecare ocazie. Îmi place fotografia deoarece este creativă, expresivă, plină de provocări, grea dar şi plăcută dacă îi acorzi mult timp şi o faci din pasiune. Practic mai multe genuri de fotografie, dar primul loc vreau să cred că-l ocupă fotografia de natură… poate nu ca numărul orelor dedicate, dar cu siguranţa calităţii timpului acordat şi petrecut pe munte, departe de zgomotul şi nebunia oraşelor. În natură, cu un aparat foto pe trepied, în faţa unui răsărit, uit pur şi simplu de mine, de stres şi de toate gândurile mai mult sau mai puţin importante şi mă pot bucura exclusiv de acele momente petrecute cu picioarele ude în roua dimineţii sau îngheţate în nămeţii de câţiva metri”.
Turist în ţara mea îşi depăşeşte cu mult condiţia de expoziţie, asta este sigur. De aici şi invitaţia mea de a-i trece pragul. Unii vor revedea zone bătute, alţii vor vedea noul şi, poate, vor fi atraşi de frumos şi mai ales, de necunoscut.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie