Turda în sărbătoare

Cea de a XVII-a ediţie a Zilelor Municipiului Turda a fost deschisă oficial în cadrul unei festivităţi ce a avut loc, ieri, la sediul primăriei. Printre cei care au ţinut să fie alături de turdeni cu ocazia zilelor oraşului s-au numărat IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, prefectul Aurel Cherecheş, deputatul Horia Nasra, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Rareş Trişcă, deputatul Cristina Burci, directorul Agenţiei de Devoltare Regională Nord-Vest, Marcel Boloş, precum şi fostul mare sportiv Gheorghe Mureşan.
IPS Andrei Andreicuţ a ţinut să-l felicite pe primarul Cristian Matei pentru faptul că organizează zilele oraşului, subliniind că toate localităţile au importanţa lor şi spiritualitatea lor, cu atât mai mult, a spus Înaltul prelat, “acest oraş străvechi şi important’’. “Din punct de vedere spiritual are importanţa lui şi mă opresc la un singur aspect, la mormântul lui Mihai Viteazul. Acesta este un brand pentru oraş iar lângă el se construieşe minunata mănăstire Mihai Vodă. Cu multă insistenţă, ar trebui să subliniem improtanţa anului viitor pentru toată România, dar în mod special pentru Transilvania: 100 de ani de la Marea Unire. Prima Unire a făcut-o Mihai Viteazul şi chiar în ziua în care a fost ucis, pe 19 august, anul viitor vom face sfinţirea mănăstirii’’, a spus IPS Andrei Andreicuţ.
La rândul său, prefectul Aurel Cherecheş a menţionat că fondurile care vor fi atrase în viitor prin mai multe proiecte depuse de municipalitatea turdeană vor schimba faţa acestui oraş, iar poziţionarea localităţii în imediata apropiere a nodului de autostradă A10 şi A 3 va permite o şi mai mare dezvoltare a localităţii’’, a spus prefectul. Primarul Cristian Matei a arătat că ediţia din acest an a Zilelor Municipiului Turda vine cu cel mai spectaculos program de până acum şi este dedicat tuturor celor care iubesc Turda. “Prin Zilele Municipiului Turda ne dorim să aducem comunitatea aproape de valorile Turzii, să prezentăm, oaspeţilor comorile şi valorile acestui municipiu perlă a Transilvaniei, cu un potenţial de dezvoltare din toate punctele de vedere. Timp de trei zile, Turda va fi invadată de culoare, muzică, energie şi bună dispoziţie’’, a afirmat Matei. Edilul le-a spus celor prezenţi la festivitatea de deschidere a zilelor oraşului că, încă de la intrarea în competiţia pentru fotoliul de primar, principala sa preocupare a fost să ridice acest oraş la nişte cote pe care multă lume nu şi le-ar fi imaginat. Matei a explicat că printre primele măsuri luate în acest sens a fost elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Turda pentru perioada 2017-2023, document care permite atragerea de fonduri. ‘’În absenţa documentului stategic prin care să se statueze direcţiile de dezvoltare ale municipiului ne-am fi confruntat cu deficienţe funcţionale, incapacitatea integrării dezvoltării noastre în conceptul dezvoltării judeţului şi al regiunii şi imposibilitatea accesării de fonduri externe’’, a punctat Matei. Edilul a amintit că un alt document important adoptat de municipalitate este Planul de Mobilitate Urbană, care va permite finanţarea unor proiecte importante de infrastructură şi transport. Edilul a dezvăluit că la ora actuală municipalitatea are depuse 53 de proiecte elaborate în vederea atragerii unor fonduri guvernamentale sau europene ce vor contribui fundamental la dezvoltarea oraşului.
În cadrul festivităţii de deschidere a Zilelor Municipiului Turda a avut loc un moment important în ceea ce priveşte legăturile acestui oraş pe plan extern: semnarea înţelegerii de cooperare între municipiul Turda şi oraşul Slatina (Solotvino), din raionul Teceu (Ucraina).
În cadrul înţelegerii de cooperare, cele două localităţi vor dezvolta relaţii şi vor efectua schimburi de experienţă în domeniile cultură şi tradiţii locale, învăţământ, turism, economie, servicii publice, infrastructură, agricultură, sport şi promovarea democraţiei şi a valorilor cetăţeneşti.
Documentul a fost semnat de primarul municipiului Turda, Cristian Matei şi de primarul oraşului Slatina, Gheorghe Uhali, primul român care a ajuns în fruntea oraşului Slatina după al Doilea Război Mondial.
Slatina este un orăşel din maramureşul de Nord, regiunea Transcarpatia, Ucraina. Este una din aşezările vechi ale Maramureşului, în imediata vecinătate a capitalei istorice a regiunii, Sighetu Marmaţiei, peste Tisa. Localitatea este cea mai mare de tip urban cu o populaţie majoritară românească din Transcarpatia.
Din punct de vedere etnic, populaţia este alcătuită din aproximativ 60% români, 30% maghiari şi 10% ucrainieni.
Turdenii vor avea parte în acest weekend de concerte, expoziţii, concursuri, spectacole în stradă, recitaluri gastronomice, manifestări sportive, proiecţii de film, după un program perfectat de Primăria Turda, în colaborare cu mai mulţi parteneri şi sponsori. Ediţia din acest an a Zilelor municipiului Turda se desfăşoară în perioada 11-13 august şi cuprinde nu mai puţin de 65 de evenimente. În prima zi a evenimentului, turdenii au putut admira în zona pietonală din centrul oraşului o expoziţie auto şi una de biciclete şi scutere. De asemenea, în Parcul Central a fost expusă tehnica militară din dotarea Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Zilele Municipiului Turda continuă sâmbătă 12 august, ora 9, cu festivitatea de aniversare a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar de la ora 10, în parcarea de la Salina Turda va avea loc Expoziţia Retromobil Turda. O altă atracţie a zilei de sâmbătă este spectacolul Veteres Milites în cadrul căruia vor avea loc reconstituiri de lupte între legionari romani şi războinici daci. De asemenea, în Parcul Central, cei mici vor avea parte de o serie de surprize în cadrul acţiunii “Parcul cu flori”. Manifestările din cea de a doua zi a Zilelor Municipiului Turda se vor încheia cu concertele susţinute de DJ Project, Noaptea Târziu şi de DELIA& BAND. Duminică sunt programate o serie de activităţi pentru copii ce vor avea loc în parcul central, cu un concurs de tir şi cu Gala Premiilor ZMT în cadrul cărieia vor fi distinşi şefii de promoţie, elevii care s-au evidenţiat la olimpiadele judeţene şi naţionale, precum şi tinerii care au obţinut performanţe la concursurile sportive, în muzică şi dans.
Atracţia zilei de duminică o va constitui pregătirea celui mai mare Balmoş din istoria Turzii. Circa 300 de litri de Balmoş vor delecta turdenii care vor asista la aveniment.
***
De la ora 19, pe scena din centrul oraşului vor concerta DOODY, SHIFT şi BUG MAFIA, după care turdenii vor putea urmări un spectacol de artificii şi tunuri de confetti.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie