Turcia va restitui proprietăţile confiscate minorităţilor religioase

Statul turc va restitui proprietăţile confiscate minorităţilor religioase începînd din 1936, o măsură privită ca răspunzînd preocupărilor Uniunii Europene privind tratamentul aplicat minorităţilor în această ţară candidată la aderarea la UE, informează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit unui decret publicat de ziarul oficial turc la sfîrşitul săptămînii trecute, proprietăţile confiscate fundaţiilor minorităţilor religioase după 1936 le vor fi restituite acestora.

Decizia a fost anunţată înaintea unui dineu la care au luat parte, duminică seara, la Istanbul, premierul Recep Tayyip Erdogan şi reprezentanţi ai comunităţilor creştine şi evreiască.

Turcia a confiscat proprietăţi în valoare de miliarde de dolari aparţinînd fundaţiilor armene şi greceşti. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că aceste confiscări au fost ilegale. Printre proprietăţile confiscate se află spitale, şcoli şi cimitire. În situaţia în care aceste proprietăţi au fost vîndute unor terţe părţi, statul va acorda despăgubiri egale cu preţul de piaţă.

Majoritatea creştinilor au fugit din Turcia în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Sute de mii de armeni au fost masacraţi şi 1,5 milioane de greci au fost deportaţi în cadrul unui schimb de populaţii. În Turcia trăiesc astăzi, printre cele 74 milioane de musulmani, în jur de 100.000 de creştini de diferite rituri şi circa 25.000 de evrei.

Articole din aceeasi categorie