Transpune România veche, de acum 100 de ani, în prezent

Proiectul cultural RomânIA Centenară, iniţiat de către Cristina Chiriac, creatorul brandului Flori de ie, a fost lansat marţi la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN).

Realizat în parteneriat cu Departamentul Centenar din cadrul MCIN şi cu Institutul Cultural Român, proiectul reuneşte o expoziţie de costume populare centenare, dublată de o expoziţie de artă fotografică menită a imortaliza aceste costume îmbrăcate de actriţa Laura Cosoi realizată de artistul Emanuel Zainea şi un film, semnat de Chriss Casper.

“Mai presus decât povestea acestor costume populare este aspectul vizual care transpune, efectiv, România veche, de acum 100 de ani, în prezent. Cred că România n-ar trebui iubită doar în timpul Centenarului, cred că România trebuie iubită în fiecare zi şi cred că ceea ce facem noi, un grup de voluntari, este o dovadă că atunci când doreşti să promovezi lucruri frumoase poţi face şi cu o valoare financiară foarte mică”, a declarat marţi Cristina Chiriac, într-o conferinţă de presă susţinută de iniţiatorii proiectului RomânIA Centenară.

Potrivit acesteia, cele 10 costume populare de sărbătoare, vechi de 100 de ani, certificate şi etnografiate, reprezentând toate regiunile României, împreună cu fotografiile realizate de Emanuel Zainea în Hărman, jud. Braşov, şi filmul lui Chriss Casper vor fi prezentate, prin intermediul reprezentanţelor ICR, la Londra, Berlin, Paris, Viena, Beijing, dar şi în Danemarca, Noua Zeelandă, ori Australia.

“Vrem să ajungem acolo unde românii au nevoie şi simt dorul mai mult decât simţim noi, iar Centenarul trebuie celebrat de toţi care iubesc şi simt româneşte. Practic, este mărturia noastră vie că o bucată din trecut a rezistat timp de 100 de ani. Noi suntem mesajul străbunilor noştri, sângele lor care curge prin noi astăzi este dovada că ceea ce au sacrificat ei în urmă cu un veac, noi trebuie să fim demni să ducem mai departe. (…) 2018 este anul în care cel puţin odată în viaţă trebuie să ne aducem aminte că dacă existăm, existăm datorită generaţiilor trecute”, a mai spus Cristina Chiriac.

Costumele fac parte din colecţia Flori de ie.

Colecţia Flori de ie cuprinde peste 150 de costume tradiţionale româneşti, unice, modele unicate, cu broderii deosebite, din fir de mătase, bumbac şi metalic. Piesele provin din toate colţurile ţării şi fiecare vine alături de propria-i poveste.

Articole din aceeasi categorie