Traficul de internet mobil s-a dublat în prima jumătate a anului

Conform unui raport al ANCOM privind piața de comunicații electronice din România, în prima jumătate a acestui an traficul de internet realizat prin intermediul reţelelor mobile s-a dublat față de prima jumătate a anului trecut, de la 71 mii TB la 145 mii TB.

Internet mobil. În România, numărul total de conexiuni la internet mobil era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, în creștere anuală cu 13%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populație a ajuns la 85%, în creștere cu aproape 10% față de mijlocul anului anterior.

Popularitatea abonamentelor la internet mobil este în continuă creștere, acestea ajungând să reprezinte peste 67% din totalul conexiunilor (respectiv 11,2 milioane conexiuni). Numărul de cartele preplătite pentru acces la internet mobil a crescut cu 6%, până la 5,5 milioane.

Cea mai mare rată de creștere o au conexiunile 4G, care s-au dublat față de 2016, ajungând să reprezinte aproape jumătate din total (7,6 milioane din totalul de 16,6 milioane). Traficul realizat prin conexiunile de internet mobil a fost de 145.000 TB în primul semestru din 2017, dublu faţă de primul semestru din 2016, când se înregistrau 71.000 de TB, iar traficul mediu lunar per conexiune a crescut cu 90%, de la 0,63 GB la 1,20 GB.

Internet fix. Numărul conexiunilor la internet fix a ajuns la 4,6 milioane, în creștere anuală cu 6%, iar utilizatorii au realizat un trafic de 2,5 milioane de TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB. Din totalul de 4,6 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt conexiuni de mare viteză – 64% din total. Conexiunile care permit viteze best-effort între 30Mbps şi 100Mbps, precum şi cele care permit viteze între 10Mbps și 100Mbps reprezintă câte 13% din total, în timp ce doar 10% sunt conexiuni cu viteze de 10Mbps sau mai mici.

Internet urban şi internet rural. Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul urban a crescut cu 8%, până la 3,3 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul rural au crescut cu 3%, până la 1,3 milioane. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix în gospodăriile din urban a atins 69%, respectiv 38% în rural. De remarcat că 88% din totalul conexiunilor care permit viteze foarte mari, de cel puţin 100 Mbps, se află în mediul urban.

Infrastructura de internet fix. Infrastructura de internet fix de bandă largă este dominată de conexiunile prin cablu (peste 77% dintre conexiunile la internet fix). Atât numărul, cât şi ponderea conexiunilor xDSL în total au scăzut, ajungând la 18% din totalul conexiunilor la internet fix. Şi conexiunile la puncte fixe furnizate prin tehnologii mobile au crescut, numărul lor fiind de 171.000, cu 25% mai mare față de jumătatea anului 2016.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Traficul de internet mobil s-a dublat în prima jumătate a anului

  1. Unu

    Tot așa se va dubla și rata cancerului de creier și al urechii interne, dezvoltate ca urmare a utilizării prostești a telefoanelor mobile. Țineți prostia cît mai departe de cap, mai ales atunci cînd apelați, sau răspundeți la apel.