Tradiţii pascale la Iclod

În comuna Iclod edilii acordă o atenţie deosebită păstrării şi valorificării tradiţiilor, obiceiurilor şi datinilor populare. Nu poate fi altfel nici în această perioadă, când ne găsim în preajma celei mai mari sărbători creştine, Învierea Domnului Iisus Hristos.

Ciclul pascal în localitatea de pe Valea Someşului Mic a debutat cu o reuşită activitate organizată de Centrul  Turistic Iclod, în colaborare cu Ansamblul de dansuri populare „Dansatorii de pe Someş”, condus de soţii Emil şi Janina Bodea. Săptămâna trecută, elevii  Şcolii Gimnaziale Iclod (cu toţii, membri ai ansamblului amintit) au participat la o activitate de încondeiare a ouălor, realizând adevărate obiecte de artizanat specifice Paştelui. De asemenea, talentaţii jucăuşi au revigorat câteva din obiceiurile populare tradiţionale sărbătorilor pascale, punând pe masă şi bunătăţile pregătite cu această ocazie.

La vechea bisericuţă de lemn din vecinătatea Parohiei Ortodoxe Iclod s-a desfăşurat o altă activitate, unde au fost revigorate obiceiuri pascale de acum… 100 de ani, printre care şi un joc specific Paştelui. În această acţiune au fost cuprinşi, pe lângă Dansatorii de pe Someş, şi membrii grupului vocal de copii ai Parohiei Ortodoxe din localitate. La ambele întâlniri a fost prezent şi primarul comunei  Iclod, Emil Pârţoc.

În perioada următoare, la Iclod se vor desfăşura şi alte acţiuni interesante, dedicate sărbătorii Paștelui.

În comuna Iclod, mai exact în satul Orman, cu prilejul Paştelui are loc tradiţionala şezătoare populară, o manifestare artistică la care participă şi locuitorii satelor vecine.

Sz. Cs.

Articole din aceeasi categorie