Toate-s vechi şi „nouă” toate: Nicuşor Dan rămâne preşedintele USR

Nicuşor Dan va rămâne la conducerea Uniunii Salvaţi România (USR), după ce acesta a fost ales în funcţia de preşedinte al formaţiunii, în cadrul primului congres naţional, desfăşurat Cluj-Napoca, în perioada 12-14 mai. Dan a anunţat că USR pregăteşte un Guvern din umbră, capabil să preia puterea în 2020.

Având trei contracandidaţi, Nicuşor Dan a fost votat de 173 de delegaţi dintre cei 260 de delegaţi cu drept de vot prezenţi la Congresul USR. Unul dintre contracandidaţii lui Nicuşor Dan, clujeanul Emanuel Ungureanu s-a clasat al doilea, cu 61 de voturi. Pe celelalte locuri s-au clasat Şerban Marinescu, cu 14 voturi şi Cornelia-Florina German, cu 3 voturi.

Din noua conducere a USR, aleasă, fac parte şapte vicepreşedinţi – Elek Levente (preşedinte USR Cluj), Vlad Alexandrescu (senator USR Bucureşti), Stelian Ion (deputatul USR Constanţa), Dan Barna (deputat USR Sibiu), Ionuţ Moşteanu (deputat USR Argeş), Cristian Seidler (deputat USR Bucureşti) şi Raluca Amariei (preşedinte USR Sibiu) – cea din urmă fiind aleasă în urma unui baraj cu Cristian Ghinea. În componenţa Biroului Naţional se mai regăsesc Cristian Ghinea (deputat USR), Clotilde Armand (consilier sector 1), Cătălin Drulă (deputat USR Timiş), Cristian Ghica (senator USR Bucureşti), Chereji Florin Silviu (membru USR Cluj), Cornel Zainea (deputat USR Ilfov), Claudiu Năsui (deputat USR Bucureşti), Radu Mihail (senator USR Diaspora,)Florina Presadă (senator USR Bucureşti), George Ţăranu (membru USR Iaşi), Ion Voinea (membru USR Bucureşti), Arsu Alin Ionuţ (consilier local USR Bucureşti) şi Dan Ivan (preşedinte USR Maramureş).

De asemenea, în cadrul primului său congres, delegaţii USR au votat noul statut al partidului -document ce „se bazează pe democraţie internă, integritate şi transparenţă”, promiţând, totodată, că viitoarea conducere a formaţiunii îşi va publica declaraţiile de avere şi de interese pe site-ul USR. „ USR-ul iese mai puternic din acest congres, va avea un Biroul naţional reprezentativ, în care multe filiale judeţene vor fi reprezentate, sunt oameni pe care nu îi cunoaşteţi, dar o să îi cunoaşteţi în continuare pentru că sunt oamenii pe care filialele şi apoi membrii noştri i-au considerat cei mai reprezentativi…”

Totodată, liderul formaţiunii, Nicuşor Dan, a spus că dezideratul USR este să devină al doilea partid al ţării, să se bată cu şanse la primăriile marilor oraşe, iar rezultatul de la parlamentarele din 2020 să fie de aşa manieră încât să propună premierul.

„Este un drum interesant pe care sunt convins că îl vom parcurge muncind împreună cot la cot”. De asemenea, Nicuşor Dan a anunţat că USR va pregăti, alături de noua echipă de conducere, un Guvern din umbră care să preia puterea în 2020. Potrivit liderului USR, funcţia de premier i-ar putea reveni lui Dacian Cioloş, „Am propus un calendar de un an şi jumătate pentru elaborarea programului politic complet al USR pentru România. La sfârşitul acestui proces, vom selecta dintre toţi oamenii care au participat la dezbaterea pe program persoanele cele mai competente pentru fiecare domeniu şi persoana pentru prim-ministru. La dezbaterea pe program o să invităm oameni din societate care cunosc diferitele domenii şi în componenţa acelui Guvern pe care propun să-l anunţăm nu excludem să avem oameni din exteriorul USR”, a spus Nicuşor Dan. Acesta a precizat că „Dacian Cioloş – evident că nu este exclus’’ (să facă parte din prezumtivul guvern – n.r.), iar întrebat dacă Dacian Cioloş ar putea chiar să conducă acel guvern din umbră, Nicuşor Dan a răspuns afirmativ.

Întrebat la ce funcţii ar putea candida în 2020 – poate chiar la cea de preşedinte al ţării -, Nicuşor Dan nu a dorit să ofere nici o relaţie, spunând că „e prea devreme”.

Precizăm că la congresul USR au participat peste 300 de membri, dintre care 260 de delegaţi cu drept de vot, de la cele 47 de filiale judeţene ale partidului.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie