Toamna hărniciei la Căşeiu

Mereu ne reîntoarcem cu plăcere în comuna Căşeiu, fiindcă acolo permanent găsim noutăţi edilitare. Nu a fost altfel nici zilele trecute, când pe un timp splendid de toamnă ne-am deplasat în comuna din vecinătatea Dejului, unde am întîlnit din nou oameni harnici şi buni gospodari.

Majoritatea populaţiei celor zece sate componente ale comunei era în hotar, la culesul porumbului, şi este normal să fie aşa, doar ne găsim în plină perioadă a recoltării roadelor. Chiar şi primarul Silviu Boldor a fost pe teren, adevărat, nu departe de sediul administraţiei locale, la construirea noii remize P.S.I. Edilul-şef al comunei ne-a informat că s-a recepţionat noua staţie de epurare din Căşeiu, iar  lucrările de canalizare, de asemenea, s-au finalizat în centrul de comună.  Localitatea Urişor, la fel, dispune de canalizare. Sunt realizări frumoase, la care se adaugă reabilitarea sediului Bibliotecii Comunale şi demararea lucrărilor la amenajarea a 7 kilometri de drum de hotar, investiţie ce va fi continuată în perioada următoare.

S-au terminat lucrările la modernizarea drumurilor comunale spre localităţile componente Leurda şi Guga, spre bucuria şi satisfacţia locuitorilor din acea zonă, care, astfel, dispun de condiţii mult mai bune de deplasare. S-a întocmit documentaţia pentru construcţia unei capele în cimitirul din Căşeiu, urmând ca în viitor şi celelalte sate să dispună de astfel de amenajări. Sunt realizări necesare, de care comuna are mare nevoie. Lucrări de gospodărie comunală, reparaţii de drumuri, obiective sociale – iată care sunt priorităţile sezonului în pitoreasca aşezare de pe Valea Someşului.

La plecarea noastră din comună, primarul Silviu Boldor ne-a mai informat că apropierea sezonului rece nu găseşte şcolile nepregătite, în cele două unităţi de învăţământ cu clasele I-VIII din Căşeiu şi Rugăşeşti  există centrale termice, la fel şi în cele șase grădiniţe. Cererile de lemne ale populaţiei sunt onorate de Ocolul Silvic, din acest punct de vedere în comună neexistând probleme.

Zilele trecute, una din preocupările gospodăreşti ale cetăţenilor din Căşeiu a fost refacerea caselor şi anexelor afectate de furtuna violentă de la jumătatea lunii septembrie. Multe din acoperişuri au fost reparate, iar pagubele au fost recuperate. Oamenii de pe acele meleaguri ne-au mărturisit că de când sunt ei nu au mai văzut aşa fenomen meteorologic în zona respectivă. Curios, şi în împrejurimile municipiului Gherla acelaşi lucru au spus locuitorii satelor.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie