Titlul, distracţia şi ardelenii

La Cluj e zăpuşeală, asfaltul fierbe şi, totuşi, încă nu s-a evaporat euforia câştigării campionatului. În Gruia, paranghelia a ţinut ca în basmele lui Ispirescu, trei zile şi trei nopţi. În vreme ce la Bucureşti a fost arborat în bernă steagul frustrării. Locul 2 pentru al treilea an consecutiv, în condiţiile în care ai avut cel mai baban buget din Liga 1 şi, teoretic, cei mai fardaţi jucători, nu îţi poate produce o „erecţie” la nivelul orgoliului, ci, dimpotrivă, o turgescenţă la nivelul vanităţii, pe care ai afişat-o în toată splendoarea, de la cel mai mare la cel mai mic din cadrul clubului nepereche în sportul autohton. Iar nota de plată a fost pe măsură: o amendă usturătoare pentru cufureală verbală şi constipaţie în ceea ce priveşte exprimarea pe teren. Îmi aduc aminte că băiet fiind cutreieram şi pădurile, dar jucam fotbal în curtea şcolii şi la trei cornere primeam un penalty în virtutea „regulamentului” votat ad-hoc. Din păcate pentru unii, la trei clasări consecutive pe locul perdantului nu se acordă un titlu. Nici măcar de proprietate sau din milă.

Personajul cel mai alunecos din tabăra răpuşilor a adoptat tactica struţului, caracteristică looser-ului. Care îşi inflamează pieptul păros pe cea mai cunoscută reţea de socializare când are pixul tare, însă acum a fost notat absent nemotivat, bănuit că se ascunde sub mantia flască a ruşinii, cumpărată de pe olx, fiindcă ontologic îi lipseşte. Mereu pus pe burzuluială, acest biped înzestrat cu raţiune nu a ezitat să-i cravaşeze verbal pe alţii, fără rezon, să-i biciuiască cu ironii nesimţite, ce impune utilizarea din abundenţă a antiperspirantului de bun simţ, care împiedică transpirarea în spaţiul audio-vizualului a neroziilor, efect al decrepitudinii la nivelul „mansardei”.

Capitala a mai primit o lovitură sub centură, iar imnul Ligii Campionilor le va gâdila, din nou, urechile campionilor, adică clujenilor, care magnetizează marile competiţii în care sunt angrenaţi sportivi români, dovadă că şi acum, la Cluj, se află în plină desfăşurare Campionatul Mondial de popice.

Titlul câştigat de CFR vine să completeze marile victorii înregistrate de sportul clujean în ultima perioadă şi mă refer la foarte posibila calificare a baschetbaliştilor de la „U” Banca Transilvania Cluj, pentru al doilea an consecutiv, în finala Ligii Naţionale şi la adjudecarea Cupei Challenge la handbal masculin de către Potaissa Turda. La care putem adăuga, de ce nu, şi promovarea Universităţii Cluj în liga a doua.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie