TIFF 2018: Trofeul Transilvania spre… Paraguay!

• Protest ucrainian în favoarea lui Oleg Sentsov!
• Fanny Ardant aplaudată de pe… scaune!

TIFF copleşeşte, acesta este cuvântul acuma. TIFF nu mai este ceea ce a fost cu ceva ani în urmă. E nevoie de o armată care să pprindă fiecare eveniment, acesta este un alt adevăr. Pentru că deşi numărul de filme a fost redus, a crescut numărul evenimentelor, fiind foarte greu de ales încotro să te îndrepţi.
Era firesc să se ajungă aici. TIFF – ul şi-a depăşit cu mult condiţia. A crescut în evenimente, a crescut în invitaţi şi acreditaţi, a crescut în public, prezent în sălile decinematograf în număr foarte mare, dimineaţa, după – amiază şi seara. Lucru care spune multe. În primul rând, vorbeşte despre o calitate superioară a peliculelor alese, despre evenimente pe cât de diverse pe atât de judicios alese, despre invitaţi cunoscuţi,…
2018 a fost mai mult decât poate duce un singur om şi ştiu ce spun, ca unul ce văd şi scriu TIFF – ul de la prima ediţie, 2002. Dar 2018 a fost să fie şi ediţia multor noutăţi, unele din categoria surprizelor, plăcute sau/şi neplăcute deopotrivă.
Trofeul Transilvania a încununat munca echipei artistice realizatoare a peliculei Moştenitoarele (producţie Paraguay), regia Marcelo Martinessi, pentru “excepţionala vigoare şi ritmul captivant impus în naraţiunea filmului”.

Protest în favoarea lui Oleg Sentsov. “Rusia ar trebui să-şi schimbe climatul politic…”
Pentru prima în istoria de 17 ani a festivalului, s-a protestat live în timpul galei de decernare a premiilor. Regizorul ucrainian Alexei Medvedev, membru în juriul secţiunii Zilele Filmului Românesc/debut, a urcat pe scenă cu o pancartă pe care era fotografia regizorului ucrainian Oleg Sentsov, răpit din Ucraina şi închis în Rusia, acuzat de “terorism”! Din 14 mai, Sentsov se află în greva foamei.
Cuvintele lui Alexei Medvedev au fost şi sunt clare: “Rusia ar trebui să-şi schimbe climatul cultural şi politic, pentru că dacă Rusia devine o altă ţară totalitară, ar fi un dezastru pentru noi, pentru Europa şi posibil pentru întreaga lume”. Aşa este.

Fanny Ardant – Premiul pentru întreaga carieră – aplaudată de pe…scaune!!!
16 ediţii, publicul a aplaudat în picioare apariţia pe scena Naţionalului, a celor distinşi cu Premiul pentru întreaga carieră. Publicul s-a ridicat în picioare la Alain Deloc, la Sophia Loren, la Geraldine Chaplin,… Nu s-a ridicat la Fanny Ardant!!! Deşi meritele ei în cinematografia mondială sunt la fel de mari ca a celor mai sus amintiţi.
Cu toate acestea, Fanny Ardant a dat dovadă de un fair – play rar întâlnit, citez “Viaţa de actriţă înseamnă trecerea de la întuneric la lumină, de la frig la cald, de la spatele întors la mîinile întinse. Aşa că în această seară vă mulţumesc că prin acest premiu, mi-aţi dat lumină, căldură şi mi-aţi întins mîinile”.

Premiul Special al Juriului : “Casa”, respectiv “Izbiţi de soartă”
Două sunt peliculele laureate ale juriului. “Casa”, producţie Iran, regia Asghar Yousefinejad (“film puternic ancorat în realitate”) şi “Izbiţi de soartă” (Rusia), regia Anna Kruglova, cu menţiunea “film foarte bine structurat”.

Premiul pentru regie – Hlynur Palmason
Danezul Hlynur Palmason obţine premiul pentru regia filmului Iarna trădării (producţie Danemarca), film de “o puternică pasiune, frumuseţe şi energie cinematografică”.

Premiul pentru interpretare : Natalia Tena, Oona Chaplin, David Verdauguer
Trei sunt laureaţii premiului pentru interpretare, toţi trei din producţia spaniolă Ancora şi speranţa (regia Carlos Marques Marcet), premiu acordat “pentru modul excepţional în care se completează pe ecran, cu inteligenţă şi farmec, creând roluri emoţionante şi pline de umor”.
Premiile Zilele Filmului Românesc
Au fost mai multe şi voi începe cu premiul cel mare, acordat peliculei “Pororoca”, regia Constantin Popescu. Premiul pentru debut a fost acordat regizoarei Ivana Mladenovic, care a semnat regia la “Soldaţii. Poveste din Ferentari”. În fine, Menţiunea Specială o obţine Adina Pintilie pentru Nu mă atinge – mă. Şi Adina avea să declare : “E foarte complicat să plasezi un asemenea film pe piaţă. Căldura cu care ne-aţi primit dovedeşte că piaţa subestimează inteligenţa emoţională a publicului”.
Zilele Filmului Românesc scurtmetraje : premiul a fost obţinut de Bogdan Mureşanu pentru “The Christmas Gift”; s-au mai acordat două Menţiuni Speciale ale Juriului, pentru “Duminica” (regia Dorian Boguţă), respectiv “Michelangelo” (regia Anghel Damian).
În fine, Premiul pentru cel mai popular film în secţiunea ZFR – “Un pas în urma serafimilor”, regia Daniel Sandu.

Premiul Publicului – “Vinovatul”
Danemarca a mai ieşit odată învingătoare, preferinţele publicului îndreptându-se spre “Vinovatul”, regia Gustav Moller.

Premiul FIPRESCI – “Ghid de viaţă”
Austria bifează un premiu important, cel al presei internaţionale de film. “Ghid de viaţă” este regizat de Ruth Mader.

Premiul de Excelenţă – Dan Nuţu
Este cunoscut pentru rolurile din filmele Duminică la ora 6, Meandre, Dimineţile unui băiat cuminte şi Dincolo de nisipuri. În prezent, Dan Nuţu conduce Aristoteles Workshop, proiect concentrat pe producţia de filme documentare, din care s-au realizat peste 40 de filme selecţionate şi premiate în festivaluri de prestigiu.

Premiul pentru întreaga carieră – Szeles Anna
Nu mai are nevoie de prezentare. A debutat în film în anul 1962, în La vârsta dragostei, film urmat de Pădurea spânzuraţilor (regia Liviu Ciulei), Fata cu chibrituri, Ştefan cel Mare – Vaslui 1475, Elixirul tinereţii, nu sunt singurele. Premiul i-a fost oferit de… Florin Piersic, reîntâlnire ca de obicei, plăcută, relaxantă.
Alte premii : Premiul scurtmetraj în secţiunea Umbre – “În întuneric”, regia Fran Casanova * Premiul Transilvania Pitch Stop : “To the North”, regia Mihail Mican; “Octombrie”, regia Cristian Pascariu; “The Last Bus”, regia Nandor Lorincz şi Nagy Balint; “Santa barbara”, regia Anatol Durbală; “Frost”, regia Pavle Vuckovic * Premiul Tinerilor Francofoni : “Rugăciunea”, regia Credic Kahn * Premiul în competiţia locală : “Emigranţii”, regia Andra Sălăoru, plus Trofeul ‘FĂCLIA’; tot în competiţia locală, producţia ‘Poftiţi vă rog’, regia Serestely Szilard a primit Premiul Fabricii de Pensule * Bursa Alex Leo Şerban : Mircea Postelnicu/actor, Tamas Chirodea – Ambrus/blogger, Eliza Zdru/regizor *

Demostene ŞOFRON
Foto: Traian ANDREIU

Articole din aceeasi categorie