Testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân, la Florești

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, continuă, în județul Cluj, campania „Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

Campania a început în județul Alba, unde au fost testate 165 de persoane la Ighiu și Bistra. În Bistrița-Năsăud, la Căianu Mic, au fost testate 231 de persoane, în Sibiu, la Iacobeni, 70 de persoane. În județul Cluj, la Apahida au fost testate 82 de persoane, la Săndulești – 55 de persoane, dintre care 5 au prezentat suspiciuni serioase în urma ecografiei la sân și au primit recomandare pentru mamografie. La Chiuiești s-au prezentat pentru testări 101 persoane, 3 prezentând suspiciuni în urma ecografiei. Acestea au primit recomandare către mamografie, urmând ca și aceasta să fie efectuată gratuit.

La acest sfârșit de săptămână, sâmbătă și duminică (10-11 noiembrie), caravana se va afla la Florești. Testările se vor face la Casa de Cultură, între orele 10:00 – 18:00.

Cea de-a V-a ediție a campaniei „Nu am făcut destul” se desfășoară în cinci județe din Ardeal: Alba, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sibiu, organizatorii propunându-și să testeze circa 1000 de femei. În cadrul campaniei, voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj efectuează controale gratuite: la sâni (palpare, ecografie, dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei).

“Cancerul descoperit în fază incipientă, este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar șansele de supraviețuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalități la sâni și au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost trimise la medicul specialist”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Campania de anul acesta își propune să convingă cât mai multe femei din zonele rurale (și nu numai), să meargă constant la un control de specialitate, astfel încât să poată preveni instalarea bolii și, atunci unde este cazul, să înceapă tratamentul înainte să fie prea târziu.

M. T.

Articole din aceeasi categorie