Terapie prin artă, beneficii și rezultate

Cu ocazia „Zilei Culturii Naționale”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a fost gazda unei conferințe dedicate prezentării rezultatelor proiectului „Centrul de art-terapie, terapie ocupațională și ludică”, parte a programului „Arta ca șansă pentru comunitate”, joi, 12 ianuarie.

Evenimentul a adus în atenția celor de față o prelegere teoretică, prezentări practice de arte vizuale şi educaţie/art-terapie, terapie ocupaţională şi ludică, studii de caz implicând copii şi adulţi, toate acestea fiind reunite sub genericul „Art-terapia centrată pe artele vizuale. De la valoarea terapeutică la cea estetică: potenţialul creativ”. Prezentările au fost susţinute de dr. Emilia Chirilă, autor şi coordonator, artist vizual, art-terapeut şi supervizor de practică, alături de voluntarii Loredana Lorinţ, Lisa-Maria Hosu, art-terapeut debudant, şi eleva Diana Luminiţa Bâlc. Oficiile de gazdă au fost asigurate de dr. Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

„Munca în terapiile centrate pe artele vizuale și design are drept scop crearea unui produs, a unei valori, dar calea de atingere a acestui obiectiv nu este indiferentă. Programul nostru are ca misiune formarea şi certificarea unei multiple specializări: de educaţie, cercetare ştiinţifică şi creaţie artistică, prin studierea evoluţiei şi perspectivelor de dezvoltare a relaţiei complexe dintre artă şi educaţie, mediu social și natural, într-un context interdisciplinar, prin contribuţia unor discipline formative din aria: artelor plastice şi decorative, ştiinţelor educaţiei, psihologiei, teoriei artei, terapiei prin artă şi noilor tehnologii informatice”, a subliniat dr. Emilia Chirilă, care și-a completat prelegerea cu o serie de materiale video ilustrative pentru activitățile descrise, ingenios realizate.

„Ceea ce mă bucură foarte mult este faptul că văd conjugându-și puterea două instituții, una de cultură și una socială, este un plus de valoare, lucrează pentru tineri. Arta este un limbaj, a privi o lucrare de artă este o terapie, este o liniștire, ne îmbogățește sufletul, inclusiv persoanelor care nu suferă de o anume dizabilitate. Este important să aprofundăm cercetarea, văd cercetători tineri aici”, a evidențiat dl Vakar Istvan, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj în intervenția sa.

Totodată, în cadrul alocuțiunilor introductive, doamna dr. Nicoleta Molnár, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, și doamna ing. Rés Éva, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj, au reiterat potențialul psihoterapeutic al formelor de creație liberă și exprimare artistică, insistând asupra cadrului contextual, nevoilor specifice și motivației care au condus la materializarea proiectului „Centrul de art-terapie, terapie ocupațională și ludică”.

Muzeograful Alexandra Sârbu s-a ocupat de organizarea și coordonarea conferinței, iar inițiativa a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Cluj, respectiv implicarea şi suportul logistic al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut