Tenis – Cupa Davis: România a pierdut întîlnirea cu Slovacia

• „Tricolorii” au ratat şansa de a juca barajul de promovare în grupa mondială a competiţiei, acolo unde n-au mai ajuns din 2011. Calificarea s-a pierdut în meciul de dublu, unde Horia Tecău şi Florin Mergea au fost de nerecunoscut. Slovacia s-a impus cu 3-2 şi va juca în play-off-ul grupei mondiale, în vreme ce România rămîne în grupa 1 a zonei euro-africane, departe de lumea dezlănţuită.

Florin Mergea si Horia Tecau

Florin Mergea si Horia Tecau

Echipele României şi Slovaciei s-au întîlnit, la sfîrşitul săptămînii trecute, în turul doi al grupei 1 zona euro-africană a Cupei Davis. Disputată la Mamaia, pe zgură, întîlnirea a avut ca miză un loc la barajul de calificare în grupa mondială a Cupei Davis, acolo unde România n-a mai fost de pe vreme cînd Andrei Pavel, actualul căpitan nejucător al „tricolorilor”, era în activitate. România a mizat pe Marius Copil, Adrian Ungur, Florin Mergea şi Horia Tecău. Slovacii, antrenaţi de Miroslav Mecir, au răspuns cu Martin Klizan, Norbert Gomboş, Andrej Martin şi Igor Zelenay. În condiţiile în care de la oaspeţi a lipsit Lukas Lacko, România, evoluînd pe teren propriu, avînd în echipă un campion la Wimbledon, în persoana lui Horia Tecău, dar şi un semifinalist la turneul londonez, l-am numit pe Florin Mergea, a fost creditată cu prima şansă. În primul meci, Marius Copil, numărul 180 în clasamentul ATP, l-a învins, în patru seturi foarte echilibrate, pe Norbert Gomboş, numărul 126 mondial. Românul s-a impus cu 7-6, 6-7, 6-4, 7-6. Slovacia a restabilit egalitatea graţie lui Martin Klizan, care s-a distrat cu Adrian Ungur. Lipsit de istoric, meciul s-a aflat la discreţia slovacului, care a încheiat socotelile în trei seturi, scor 6-4, 6-2, 6-0. Ungur a cedat ultimul set fără luptă. Partida de dublu, disputată sîmbătă, le-a revenit, în mod neaşteptat, oaspeţilor, care au răsturnat calculele hîrtiei. Perechea Andrej Martin – Igor Zelenay a dispus în trei seturi de Horia Tecău şi Florin Mergea, scor 7-5, 6-3, 6-3. Atît Tecău, cît şi Mergea au părut vizibil obosiţi după cele două săptămîni petrecute la Wimbledon. Dumincă, în ultima zi a întîlnirii, Marius Copil a fost învins, în trei seturi, de Martin Klizan, scor 6-7, 3-6, 3-6. „Calificarea s-a pierdut la dublu”, a declarat la final Marius Copil, care nu s-a ferit astfel să-i „lovească” sub centură pe eroii de la Wimbledon, Horia Tecău şi Florin Mergea. În ultimul meci, lipsit de miză, Adrian Ungur l-a învins, în două seturi, pe Norbert Gomboş, scor 6-4, 6-4, iar Slovacia s-a impus cu 3-2 şi speră să revină în elita Cupei Davis.

În 2002, România, cu Adrian Voinea, Andrei Pavel, Gabriel Trifu şi Victor Hănescu, a surclasat Slovacia, la Preşov. În turul doi al grupei 1 zona euro-africană s-au mai jucat partidele Spania – Rusia, Olanda – Austria şi Polonia – Ucraina. Rusia a furnizat surpriza şi a dispus de Spania cu 3-2, reuşind un come-back de senzaţie de la 0-2. Nu e mai puţin adevărat că spaniolii n-au mizat pe vedetele Rafael Nadal, David Ferrer, Feliciano Lopez şi Fernando Verdasco, dar acest aspect nu limitează meritele ruşilor. Rusia nu a mai bătut Spania în Cupa Davis din 1976. Polonia a trecut de Ucraina, iar punctul decisiv l-a adus Jerzy Janowicz, care l-a învins pe Serghei Stakovski, scor 6-1, 7-6, 3-6, 6-3.

Argentina, Belgia şi Australia, în semifinalele grupei mondiale

Tot la sfîrşitul săptămînii trecute s-au disputat şi partidele din „sferturile” de finală ale grupei mondiale. Serbia, fără Novak Djokovic, care şi-a luat o binemeritată vacanţă după cîştigarea Wimbledon-ului, a fost învinsă de Argentina şi va trebui să joace în barajul de rămînere în grupa mondială. Eroii Argentinei au fost Leonard Mayer, Federico Delbonis, Carlos Berlocq şi Diego Schwartzman. La general, Argentina conduce Serbia cu 2-1.

În aceeaşi măsură, Canada, fără vedeta Miloş Raonic, a reprezentat o pradă uşoară pentru Belgia lui David Goffin şi Steve Darcis. Canadienii n-au avut un jucător de simplu în adevăratul sens al cuvîntului. Frank Dancevic ocupă locul 272, iar Filip Peliwo se află pe 491. Este pentru prima dată cînd Belgia învinge Canada.

Australia a revenit de la 1-2 în faţa Kazahstanului şi s-a calificat în semifinale. Eroul „cangurilor” a fost veteranul Lleyton Hewitt, care l-a învins în meciul decisiv pe Aleksandr Nedoviesov, scor 7-6, 6-2, 6-3, după două ore şi cinci minute de la primul serviciu.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie