Telenovela rampa de gunoi Pata Rât – episodul „incendiul”

Pompierii încearcă de miercuri seara să stingă un incendiu izbucnit la rampa temporară de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. În ciuda eforturilor depuse de militari, atât pe tot parcursul nopţii de miercuri spre joi cât şi în cursul zilei de ieri, aseară, la închiderea ediţiei focul încă nu era lichidat. ”Este vorba de o suprafaţă mare. Mai sunt focare mocnite care mai ard şi care se sting punctual. Trebuie redusă degajarea de fum, dar incendiul s-a redus considerabil”, a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. Cauzele producerii incendiului nu sunt pentru moment cunoscute, dar pompierii fac cercetări pentru a stabili ce a dus la izbucnirea focului. La acţiunea de stingere a incendiului au intervenit, în total pe parcursul nopţii trecute, 8 autospeciale şi utilaje cu 32 de pompieri, precum şi o autocisternă şi două utilaje ale RADP Cluj-Napoca, regie care administrează rampa temporară de gunoi a municipiului Cluj-Napoca. Acesta nu este primul incendiu care se produce pe această rampă, anul trecut petrecându-se un incident asemănător. Rampa temporară a oraşului Cluj-Napoca a fost dată în folosinţă în octombrie 2015 din cauza faptului că rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă, fiind declarată neconformă. În prezent rampa veche ridică şi anumite probleme legate de mediu, din cauza unui lac de levigat – substanţă toxică formată în urma descompunerii deşeurilor, care s-a format în zonă şi a depăşirii limitelor legale la anumite substanţe.

Social democraţii clujeni acuză municipalitatea clujeană de indiferenţă în cazul incendiului de la Pata Rât, arătând că atât primarul cât şi cei doi viceprimari nu au binevoit să se deplaseze la faţa locului după izbucnirea incendiului.

„Emil Boc stă şi dă din umeri în această criză a gunoaielor, aşteptând ca finul său, Alin Tişe, să construiască CMID.
Emil Boc şi Alin Tişe nu sunt interesaţi de soarta clujenilor aflaţi într-o situaţie disperată care locuiesc la câţiva paşi de groapa de gunoi! Emil Boc şi Alin Tişe nu sunt interesaţi că INCENDIUL de aseară putea afecta grav traficul aerian al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj! Emil Boc şi Alin Tişe nu sunt interesaţi de problemele de mediu generate de toată această CRIZĂ a GUNOAIELOR!
Emil Boc a recunoscut senin în faţa Ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, că în scurt timp depozitul temporar se va închide şi se va ajunge din nou în situaţia din 2015 când clujenii vor suporta un cost ridicat provocat de transportarea rezidurilor menajere în altă localitate sau în cel mai rău caz se poate ajunge la o criză similară cu cea din Floreşti în care gunoaiele să nu mai fie ridicate!” a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

CJ Cluj cere instituirea stării de alertă la Pata Rât
Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că a solicitat Prefectului convocarea în regim de urgenţă a CJSU în vederea declarării stării de alertă la Pata Rât pentru a putea rezolva mai uşor problemele de acolo. ‘’Studiile geo efectuate indică faptul că printre cauzele alunecărilor de deşeuri de la rampa veche de la Pata Rât se numără inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul anilor precum şi cantităţile semnificative de apă folosită la intervenţiile de urgenţă ale I.S.U. pentru stingerea incendiilor spontane. Apa acumulată în adâncimea rampei determină o creştere substanţială a cantităţii de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populaţiei. În acest context, al creşterii cantităţii de apă acumulată acum, există riscul real ca aceasta să determine alte alunecări necontrolabile de deşeuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca. Scopul acestei solicitări oficiale este acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea tuturor instituţiilor şi autorităţilor statului în vederea rezolvării cât mai rapide şi în condiţii optime a problemei de la Pata Rât.
C.P.

Articole din aceeasi categorie