Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Napoca. “Un roman cu contrabas” de Cehov, premieră… low–cost!

premiera 13 ianuarie, 20. 00, Sala Mare/format ‘Studio’

Trebuie subliniat un lucru de la bun început, instituţiile de artă ale Ministerului Culturii – teatre, teatre lirice – suferă. Lipsa bugetului pe anul în curs îşi spune serios cuvântul, directorii fiind nevoiţi fie să renunţe la unele titluri, fie să le schimbe sau să – şi materializaze intenţiile artistice prin, şi în spectacole low – cost. Aici am ajuns !

Pentru Tompa Gabor, ca şi pentru alţi directori de profil, partea a doua a stagiunii în curs şi tot anul artistic 2018 stau sub semnul incertitudinilor şi asta numai din lipsa bugetului, deocamdată. Este în pericol şi desfăşurarea celei de a 6 – a ediţii a Festivalului internaţional de teatru ‘Interferenţe’ (noiembrie – decembrie), dar şi a celor şase premiere gândite până în iunie a. c.

Este neplăcut să constaţi că întreaga echipă artistică face muncă mai mult voluntară. Iată unde ne-au dus guvernanţii zilelor noastre.

În aceste condiţii se lucrează la premiera spectacolului Un roman cu contrabas, creaţie liberă inspirată de povestirea cu acelaşi titlu, 19 povestiri scurte, ilustrative pentru societatea rusească la 1800.

Regia este semnată de Paco Alfonsin, nume cunoscut în mare, spectatorilor români. Şi-a început cariera artistică la Sevilla, la începutul anilor ’90. Au urmat colaborări cu numeroase companii teatrale din Europa, turneele însemnând America şi Australia. Timp de opt ani a fost membru al companiei Northern Stage, Marea Britanie, calitate în care a avut prilejul să lucreze cu Tompa Gabor, cu prilejul punerii în scenă a spectacolului Noul locatar de Eugen Ionesco. Din 2014 datează colaborarea cu Teatrul Nottara din Bucureşti şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj – Napoca, în calitate de actor, o permanenţă deja.

Actorul Paco Alfonsin surprinde. Pune în scenă Un roman cu contrabas, piesă în care eu “îl interpretam pe Pitsikatoff, un om pierdut, într-o continuă căutare, aflat într-o eternă fermata şi care îşi trăieşte tristeţea într-o pădure întunecată sub un mic pod. Asemeni multora dintre personajele lui Cehov, suntem victime ale schimbărilor politice şi sociale. În urma acestor gânduri am decis ca evoluţia personajului feminin din această povestire să ia o altă direcţie. Sunt bucuros să fac această călătorie împreună cu dumneavoastră şi vă rog să vă daţi libertatea de a nu vă găsi locul”.

Un roman cu contrabas, regia Paco Alfonsin; scenografia Carmencita Brojboiu; muzica Alex Catona; versuri Gergely Edo, Bodolai Balazs, Paco Alfonsin; video Barabas Abel şi Radu Bogdan; muzicieni Farkas Lorand, Balla Szabolcs, Antal Attila, Bajusz Gabor; în distribuţie Viola Gabor (‘Pitsikatoff’), Otvos Kinga (‘Bibulova’), Platz Janos (‘Oricine’), Farkas Lorand (‘Povestitorul’), Bodolai Balazs (‘Logodnicul Bibulovei’), Bogdan Zsolt (‘Tatăl Bibulovei’).

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie