Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Napoca. Premieră cu “Ilegitim”. Primul spectacol de teatru gen ‘realitate virtuală’!

sâmbătă, 17 februarie, 20. 00 * sala Studio

Filmul Ilegitim (2016; regia Adrian Sitaru) rămâne în continuare unul controversat. Mai ales că tema – iubirea ilegitimă a doi fraţi – era la vremea respectivă, nouă în cinematografia românească, era altceva, ceva îndrăzneţ şi greu de digerat, mai ales de către cei habotnici.

Filmul a plăcut, a obţinut cinci premii, alte opt sunt nominalizări, ajungând în faza materializării scenice. Practic, regizorul de film Adrian Sitaru ajunge la prima sa colaborare cu un teatru, vom vedea în scurt timp, şi cum se descurcă.

Cu această premieră la Ilegitim, se lansează şi programul dedicat tinerilor regizori de film, program care debutează cu un titlu veritabilă provocare.

Ilegitim este ceva inedit pentru o scenă de teatru. Spectacolul foloseşte, pentru prima dată în istoria instituţiei condusă de Tompa Gabor, tehnica realităţii virtuale. Fac o paranteză pentru ca lucrurile să fie clare.

Realitatea virtuală este termenul care descrie un mediu tridimensional general de computer; persoanele în cauză devin părţi ale lumii virtuale, având puterea de a manipula obiecte sau de a acţiona conform unei palete specifice.

Spectatorii vor putea vedea spectacolul în paralel cu sau fără ochelari VR. Folosirea ochelarilor permite publicului experimentarea a două realităţi identice şi totuşi diferite. Vom vedea şi vom distinge în câte feluri percepem lumea, dar şi în câte feluri distingem adevărul.

Tema centrală a spectacolului cu Ilegitim “este relaţia dintre iluzie şi realitate, reflectarea acestora asupra propriei noastre subiectivităţi” (Adrian Sitaru)

Ilegitim, regia Adrian Sitaru; asistent regie Molnar Levente (cunoscut publicului şi din filmul premiat cu Oscar, ‘Fiul lui Saul’); scenografia Carmencita Brojboiu; director de imagine Adrian Silişteanu; în distribuţie Bacs Miklos, Sinko Ferenc, Petho Aniko, Buzasi Andras, Jerovszky, Imre Eva, Kali Andrea, Tordai Tekla, Gyorgyjakab Eniko, Marosan Csaba

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie