Teatru. În umbra marelui plan

miercuri 20 iunie, 20.00/premiera joi 21 iunie 20.00 * Reactor de Creaţie şi Experiment
„În umbra marelui plan” este o încercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe încă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton. Spectacolul ia forma unei cronici de familie care se întinde pe trei generaţii, urmărind în paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime.
Suntem o generaţie în căutarea unei identităţi şi pentru asta ne uităm atât în trecut cât şi în viitor în încercarea de a ne formula o atitudine faţă de istorie. Tributari fiind unui trecut mistificat şi unui prezent la răscruce de drumuri, nu ne rămâne decât să ne chestionăm originile şi să ne proiectăm viitorul, cu umor şi cinism, aşa cum îi stă bine unei generaţii de tranziţie, într-un spectacol dulce-amărui cu iz de basm.

În umbra marelui plan, regia şi dramaturgia: Catinca Drăgănescu; cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Taloş; scenografia: Anda Pop; asistenţă creativă: Catrinel Bejenariu

Spectacolul face parte din programul cultural „100 de ani de România. Istorii secundare”. În contextul sărbătoririi unui secol de la „Marea Unire”, acest program va prezenta o serie de perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunităţi sau indivizi care au contribuit la evoluţia României, dar nu dintr-o poziţie de putere. Se doreşte astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ofere o imagine mai complexă şi mai nuanţată a trecutului nostru comun. Prima serie de evenimente din cadrul programului „100 de ani de România. Istorii secundare” se desfăşoară între 17-24 iunie şi se va concentra pe tema „Al doilea sex”. Acestea vor include premiera la spectacolul În umbra marelui plan, dar şi spectacole invitate, un vernisaj de fotografie, o proiecţie de film şi un atelier de mediere culturală.
Agenda artistică reţine filmul Născuţi la comandă. Decreţeii, regia Florin Iepan (vineri 22 iunie, 22. 00), spectacolul invitat Inegal de/cu Andrada Corlat, Alice Marinescu şi Camelia Pintilie (sâmbătă 23 iunie, 20. 00), spectacolul invitat 1918: n-a fost războiul nostru de Mihaela Michailov, regia David Schwartz (duminică 24 iunie, 20. 00)

Articole din aceeasi categorie