Târgul internaţional de carte GAUDEAMUS (Piaţa Unirii). Paginile unei cărţi, îngeri spre sufletele dumneavoastră

De miercuri 18 aprilie, universul cunoaşterii vă este deschis şi nu oricum, ci printr-o exemplară a 19 – a ediţie Gaudeamus, 18 – 22 aprilie, ediţie veritabilă de sărbătoare. Lucru subliniat şi de Irina Petraş, citez “Întâlnirea cu Cartea este întotdeauna o sărbătoare. Avem mai multe motive de sărbătoare la această a 19 – a ediţie. Vă puteţi bucura, prin carte, de Centenarul Marii Uniri. Vă puteţi şi ne putem bucura de cei 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Români. 2018 este şi anul aniversării celor 50 de ani de Echinox. Vocea autorului se aude cel mai bine în carte. Acum 170 de ani, Bărnuţiu spunea, “Ţineţi cu poporul să nu rătăciţi”. Eu vin acuma şi spun, Ţineţi cărţile aproape să nu rătăciţi!”
Gaudeamus 2018 se anunţă a fi un succes. Mă gândesc numai la faptul că de-a lungul celor 18 ediţii, târgul de carte clujean s-a bucurat de aproape 25. 000 de interesaţi şi iubitori ai cărţii luînd fiecare ediţie în parte. Un motiv pentru organizatorii Gaudeamus de a merge mai departe, motivul fiind unul singur, cartea interesează, trezeşte interesul legitim, se citeşte cu plăcere, indiferent de domeniul abordat.
2018 este pentru familia Gaudeamus – prefer familia în locul devenit tradionalului echipa – an aniversar prin Centenarul Marii Uniri.
Standul Centenar România reţine atenţia prin numărul mare de cărţi, respectiv posterele tematice, sub sugestivul titlul Mişcarea Memorandistă 1892 – 1895 (Episodul vienez al Memorandumului (28 mai – 1 iunie 1892), Însemnătatea mişcării, Sentinţa procesului, Procesul memorandiştilor Cluj 7 – 25 mai 1894, Conţinutul Memorandumului şi acţiunea românească la Viena 1892).
Dacă este să amintesc câteva dintre titlurile Centenarului României, atunci mă opresc asupra Avanposturi ale Marii Uniri de Mircea Popa, Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri (volumul aniversar editat de Bogdan Bucur), Transilvania din cuvinte (antologie alcătuită de Irina Petraş), Istoria, adevărul şi miturile – serie de autor Ioan Aurel Pop, Liberalii clujeni. Destine în Marea istorie de Ioan Ciupea şi Virgil Ţărău, Sătmarul în anul Marii Uniri de Doru Radosav, Primul Război Mondial şi realităţile demografice din Transilvania de Ioan Bolovan,… Numărul cărţilor este mare, important este că ele pot onora bibliotecile dumneavoastră.
“Nimic nu poate face ceea ce face o carte. Te ridică din viaţa ta.. către o lume cu totul nouă, o nouă perspectivă. O carte este ca un vis pe care îl împrumuţi de la un prieten” scria Dave Kellett. Cuvinte la care subscriem fără rezerve. Şi subscriem deoarece „Cea mai plăcută dintre senzaţii este să ştii că ai ceva bun de citit înainte de culcare” (Vladimir Nabokov). Ideile suportă şi comportă dezvoltări. Cartea este principalul instrument al unei democraţii. Dacă vrem democraţie, atunci să sprijinim CULTURA , să sprijinim CARTEA.
Interesul pentru carte este mare şi este încă din prima zi. Aştept cu interes primele date statistice ale târgului, date care sunt oglinda evenimentului principal al săptămânii în curs. O săptămână culturală plină dacă mă gândesc numai la ce ne aşteaptă de joi 19 până duminică 22 aprilie (concerte, premiere teatrale, expoziţii…)
Cu adevărat, Gaudeamus 2018 este mai mult decât un târg de carte. Ajunge acum să vă supun atenţiei Laboratorul de Imaginar, experienţă semnată de scenograful Adrian Damian. Nu este singura noutate a ediţiei clujene 19. Onorând cu prezenţa dvs Gaudeamus 2018, veţi întâlni noul, originalul, interesantul sub diferite forme şi manifestări.

Joi 19 aprilie
Este o zi a lansărilor de carte, multe ca titluri… Vă supun atenţiei titluri precum Aşezările din munţii Apuseni (Vasile Surd), Europa de sud – est, generatoare şi exportatoare de terorism (Ciprian Vasile Rus), Ridurile pietrei (Ionuţ Ţene), Fii sănătos la trup, minte şi suflet (Liana Monica Deac), Stări de spirit (Laszlo Alexandru), Împotriva memoriei – de la estetismul socialist la noul cinema românesc (Claudiu Turcuş), Tortura pe înţelesul tuturor (Florin Pavlovici), Nerostitele. Noi poeme ligure de Mircea Petean,…

Demostene ŞOFRON
Foto: Traian ANDREIU

Articole din aceeasi categorie