Tanti Ecaterina

Prenumele Ecaterina nu a beneficiat, mereu, de simpatii onomastice, diminutivări drăgălaşe. De ce? Din cauza comportamentului său: „Ecaterina vede-te-aş moartă/cu dric la poartă/şi cai mascaţi”.

Fiecare dintre noi are câte o ecaterină, printre cunoştinţe, în bloc, la curte şi, în mare, comportamentul ei stârneşte antipatii.

O fi un blestem potrivnic, naiba ştie! Ecaterina mea este de bloc, subspecie arhi-cunoscută de majoritatea orăşenilor; poartă acelaşi capot lucios, pe care desluşeşti istoria uleiului menajer din România, are gură mare, bârfeşte, clocoteşte, acuză, critică, ştie tot cam câte ştie şi Bogdan Chireac, are explicaţii plauzibile pentru inundaţiile pe care le provoacă vecinului, se bucură sincer de necazul altuia şi e prima la înmormântările din bloc, bocitoarele autentice fiind pe lângă ea mimesisuri penibile.

De asemenea, tanti Ecaterina ştie precis când ieşi din apartament chiar dacă locuieşti pe scara alăturată, şi vine să-ţi comunice sub formă de şoaptă răguşită că, în ceea ce te priveşte, Doamne fereşte, câte nu se povesteşte, să fii mai atent, căci despre cine crezi că ţi-e prieten, e unul dintre dujmani şi chiar ieri a aflat cum că persoana aia a umblat cu vorba… Cu asta pleacă şi te lasă năucit, dacă eşti într-o pasă proastă, sau prostul de serviciu, o chiar crezi şi de-abia atunci îţi faci necazuri adevărate.

Tanti Ecaterina a mea se mută din bloc!!! Aşa tam-nesam, fără vreun motiv? Ba nu! Există unul al naibii de urât şi de jegos: baba, hoaşca, putreda, slinoasa, cu dinţi mai mult decât rari, a fost turnătoare la securitate!

Vecinii, ca la noi la nimenea, repede, în două tabere. Tabăra mea susţine că este imposibil, fiindcă tanti Ecaterina e semi-analfabetă. Până ar fi scris o turnătorie, prezumtivul ar fi fost deja fugit, pe jos, în Australia.

Tabăra cealaltă are o explicaţie, ce susţine afirmaţia: da, a fost turnătoare orală, a practicat un fel de folclor murdar, iar securistul de bloc o înregistra pur şi simplu pe banda de magnetofon. Două adevăruri nu se poate, vorba scriitorului-cioban din Pipera. Calea de mijloc se exclude. Faptul că tanti Ecaterina se mută, este, însă, un adevăr care explică totul.

Tanti Ecaterina a încercat să dea o ultimă lovitură, în stilul ei, inconfundabil: „la ce-mi trebuie mie Untold? Aşa l-a pronunţat fonetic. Cel căruia s-a nimerit să-i pună întrebarea era un tip la vreo 30 de ani, informatician, fost locuitor în bloc. Acesta i-a dat un răspuns ştiinţific, absolut edificator: „hai sictir, mamaie, du-te să dormi! Referirea era făcută la somnul veşnic.

Dacă îmi povestiţi despre Ecaterina voastră, punem de-o antologie unică în lume! O.K.?

CORNEL UDREA

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Tanti Ecaterina

  1. Clytocibe DeAlbata

    de unde ai udrea, urda ?/ ai adus-o de la turda ?

  2. gerula

    Ce mai faci,badie UDREA? Bagi, bagi carbuni?