TABĂRA DE CULTURĂ ŞI CIVILIZAŢIE ROMÂNEASCĂ ,,ACASĂ LA NOI”

Despărţământul ASTRA ,,Vasile Moga” Sebeş, reactivat în toamna anului 2014, una dintre cele mai active asociaţii non-guvernamentale atât pe plan local, cât şi zonal, pe lângă activitatea cultural-ştiinţifică (editarea anuarului ,,Astra Sabesiensis” şi colecţia ,,Personalităţi marcante ale Sebeşului”, conferinţe, comemorări, lansări de carte) s-a implicat şi în sprijinirea tinerilor talentaţi. Pe această linie, anul acesta, pentru a doua oară, Despărţământul ASTRA ,,Vasile Moga” Sebeş a găzduit tabăra de cultură şi civilizaţie românească ,,Acasă la noi”, beneficiarii acestui proiect fiind tinerii români din Străşeni, membrii ai Ansamblului Folcloric ,,Siret” (conduşi de doamna profesor Claudia Nestor, preşedinta Despărţământului ASTRA ,,Mihai Eminescu” Străşeni).

Iniţiat în anul 1996, proiectul ,,Acasă la noi” îşi propune organizarea unor tabere în România pentru tinerii români din afara graniţelor ţării (Republica Moldova, Ucraina, Serbia), aceştia având posibilitatea vizitării unei ţări pe care o simt aproape, vorbindu-i graiul şi de care se leagă visele şi speranţele lor.

Prima zi a taberei ,,Acasă la noi” a debutat cu primirea oaspeţilor şi cu un spectacol, intitulat sugestiv ,,Se întâlneşte dor cu dor”, găzduit de Centrul Cultural ,,Lucian Blaga” Sebeş, care, pentru o clipită, a reunit pe aceeaşi scenă fraţi de pe ambele maluri ale Prutului. La buna desfăşurare a acestui spectacol inaugural şi-au dat concursul, alături de Ansamblul Folcloric ,,Siret” – Străşeni (coordonat de doamna profesor Svetlana Rebeja), trupa de teatru ,,Cam atât” (coordonată de doamna profesor Sanda Negrea-Burţă), trupa de dansuri săseşti (coordonată de doamna Anamaria Dahinten) şi interpreta Melissa Piţu.

A doua zi a taberei a debutat cu vizitarea oraşului Sebeş, a principalelor monumente istorice (cetatea medievală, Biserica Evanghelică, mănăstirea franciscană), a Muzeului Municipal ,,Ioan Raica” Sebeş şi a Casei Memoriale ,,Lucian Blaga” Lancrăm. Ziua a continuat cu o expediţie organizată la Râpa Roşie şi cu un moment de relaxare la iarbă verde, pe malul râului Secaş.

Cea de-a treia zi a început cu participarea la Sfânta Liturghie şi a continuat cu vizitarea cetăţii medievale Câlnic, monument înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO încă din anul 1999. După-amiaza, în cadrul programului ,,Biserica Învierea Domnului Sebeş (1817-2017): două secole în slujba comunităţii”, iniţiat de Despărţământul ASTRA ,,Vasile Moga” Sebeş, Ansamblul Folcloric ,,Siret” a susţinut un nou concert, de pricesne de această dată.

 

A patra zi a taberei a debutat cu vizitarea fermei ,,Ograda cu struţi” din Sebeş şi a continuat cu o excursie pe Valea Sebeşului, cu un popas la Şugag (unde am vizitat Colecţia de Etnografie), la barajele de la Tău şi Oaşa, la mănăstirea Oaşa, la cabana Mihail Sadoveanu şi la Iezerul Şureanului.

Cea de-a cincea zi a fost rezervată vizitării cetăţii Marii Uniri. Vizita a început cu Biblioteca Judeţeană ,,Lucian Blaga” Alba, unde am fost primiţi de domnul director Silvan Stâncel, cetatea Alba Carolina, Catedrala Încoronării, unde am fost primiţi de părintele consilier cultural Oliviu Botoi şi de părintele secretar Bogdan Avram, Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba-Iulia. În aceeaşi zi, în cadrul programului ,,Biblio-vacanţa”, iniţiat de Biblioteca Judeţeană ,,Lucian Blaga” Alba, la Sala Unirii, Ansamblul Folcloric ,,Siret” a susţinut un nou concert de muzică patriotică (precedat de lansarea volumului În umbra iubirii, semnat de scriitoarea Viorica Cazan).

După un program extrem de încărcat şi obositor, cea de-a şasea zi a taberei a fost dedicată distracţiei şi relaxării, participanţii delectându-se la piscina unui important complex turistic din zona Sebeşului. După-amiaza a fost petrecută în compania scriitorului Dorin Oaidă, originar din Basarabia, care le-a oferit tinerilor recentul său volum intitulat Istoria trăită, volum ce rememorează episodul retragerii unei părţi a populaţiei basarabene în urma cedării acestei provincii către Uniunea Sovietică în anul 1940. Pentru a patra oară, Ansamblul Folcloric ,,Siret” a susţinut un concert de pricesne şi muzică patriotică, în cadrul Bisericii ,,Sfânta Cruce”, onorând invitaţia protopopiatului greco-catolic Sebeş. În ultima zi a taberei, din nou, am mers la Şugag, unde tinerii din Străşeni au avut ocazia să se întâlnească cu elevii şcolii gimnaziale, să socializeze, să lege prietenii şi să schimbe date de contact. Pentru a lăsa o urmă a trecerii lor prin Şugag, tinerii din Străşeni au adăugat o fotografie de grup, amintire, în capsula timpului, care va fi deschisă în 2040. După-amiaza, într-un cadru festiv, la Centrul Cultural ,,Lucian Blaga” Sebeş a avut loc ceremonia de încheiere a taberei, un nou recital de muzică patriotică şi recompensarea participanţilor, care au primit diplome, cărţi, suveniruri, precum şi câte o umbruţă de drapel, să nu uite că suntem cu toţii români, la bine şi la rău, că vorbim aceeaşi limbă, că avem obiceiuri şi tradiţii comune şi că ne dorim să fim din nou împreună. Ziua s-a încheiat printr-o petrecere de rămas bun.

Se poate observa, aşadar, că programul a fost unul extrem de încărcat, în care au alternat momentele de relaxare şi distracţie, cu cele de vizită şi spectacol, oferind o experienţă de neuitat atât pentru organizatori, cât mai ales pentru beneficiarii acestei tabere, tinerii din Străşeni. Acum, după momentul despărţirii, suntem cu toţii mult mai bogaţi din punct de vedere spiritual; aceşti tineri ne-au oferit, pe lângă zâmbetele şi prietenia lor, adevărate lecţii de patriotism, care nu vor fi uitate degrabă.

Înainte de a încheia, Despărţământul ASTRA „Vasile Moga” Sebeş aduce calde mulţumiri tuturor celor care şi-au dat concursul pentru buna desfăşurare a taberei, sponsori şi parteneri, încredinţându-i de preţuirea şi recunoştinţa noastră. Domnului Ioan Opincariu, colegului şi prietenului Iuliu-Marius (Maxim) Morariu, secretarii Despărţământului ASTRA ,,Vasile Moga” Sebeş, le mulţumim pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, precum şi pentru contribuţia adusă la buna desfăşurare a activităţilor derulate de-a lungul săptămânii 28 iulie-4 august 2017. Calde mulţumiri aducem şi acelora care au înţeles mesajul acestui proiect, ne-au fost alături, ne-au aplaudat şi felicitat cu ocazia spectacolelor şi concertelor organizate.

Vineri 4 august 2017, ne-am despărţit de fraţii noştri din Străşeni, cu regret în suflet, dar împliniţi şi satisfăcuţi de faptul că am reuşit să le oferim acestora o vacanţă de vis, să îi facem să se simtă cu adevărat ,,acasă”, dar şi că am reuşit să închegăm noi legături şi prietenii care vor dăinui peste ani şi ani. Nădăjduim că ne vom revedea degrabă atât la Sebeş, cât şi la Străşeni, şi că vom fi capabili să cultivăm această relaţie de prietenie. Suntem convinşi că din aceste legături va veni, ulterior, unirea mult aşteptată de ambele părţi. Vivat, crescat, floreat ASTRA!

Drd. Mihai-Octavian Groza

Universitatea ,,Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca,
Preşedintele Despărţământului ASTRA ,,Vasile Moga” Sebeş

Articole din aceeasi categorie