Tabără de astronomie şi Radio Science, la Marişel: Au fost mai aproape de stele…

18 elevi din judeţele Cluj şi Bihor au participat, în această sptămînă, la cea de-a treia ediţie a Şcolii de vară „Generaţia Următoare” de la Mărişel. „Nucleul” a fost format din membrii Centrului de excelenţă al elevilor clujeni pasionaţi de astronomie, aceştia fiind supravegheaţi şi îndrumaţi de profesorii Eugenia Marcu şi Paula Chiş, precum şi de doi dintre cercetătorii ştiinţifici ai firmei Bitnet CCSS din Cluj, fiz. drd. ing. Paul Dolea şi drd. ing. Paul Vlăduţ Dascăl.

„În cadrul acestei şcoli de vară tinerii au participat la cursuri şi lucrări practice de iniţiere în astronomia clasică şi radioastronomie. Ceea ce dă însă un caracter deosebit aceastei şcoli de vară este iniţierea elevilor în Radio Science, adică utilizarea undelor radio în scop ştiinţific. O a treia latură a activităţilor educative a fost iniţierea participanţilor în utilizarea practică a unor mijloace de comunicare radio independente de existenţa unor reţele de telefonie mobilă sau alte reţele radio similare. Bineînţeles că nici mişcarea în aerul curat de munte nu a fost neglijată, centrul comunei Mărişel aflîndu-se la 1200 m altitudine, pe un platou montan cu case răzleţe şi pajişti întinse. Au fost organizate partide de volei şi fotbal, la care au participat şi elevi ai Şcolii «Pelaghia Roşu» din Mărişel, elevi care au şi fost invitaţi să participe la observaţiile astronomice şi la celelalte activităţi practice” – a declarat fizicianul Paul Dolea.

Şcoala de Vara a primit, în cea de-a treia zi, şi vizita a 13 studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, aceştia participînd la lucrările practice şi activităţile demonstrative organizate la Obsevatorul Astronomic al firmei Bitnet, aflat tot în localitatea Mărişel.

„Structura activităţilor practice şi materialele didactice proiectate şi construite special pentru iniţierea tinerilor în radioastronomie şi Radio Science sînt unice în lume. Motto-ul Şcolii de Vară este sugestiv şi se adresează în primul rînd cadrelor didactice, dar şi elevilor participanţi: «Educînd generaţia următoare, ne asigurăm viitorul»” – spune fizicianul Paul Dolea, cel care a iniţiat Şcoala de Vară şi a contribuit activ la punerea bazelor acesteia.

În sala de conferinţe a pensiunii, dotată cu videoproiector şi computer legat la internet, cursanţii au ascultat prelegeri referitoare la Sistemul Solar, activitatea solară şi „vremea spaţială” sau despre sateliţii artificiali ai Pămîntului. În aer liber sau în clădirea Observatorului Astronomic tinerii au efectuat observaţii prin telescop ale petelor solare, Lunii, planetelor Venus, Marte, Jupiter, Saturn şi ale multor alte obiecte cereşti interesante.

Tot în aer liber, elevii au învăţat să confecţioneze un ceas solar şi să determine direcţia meridianului local şi a momentului în care Soarele trece prin dreptul acestui meridian. De asemeni, au scanat cerul cu un prototip de radiotelescop didactic proiectat şi construit de fizicianul Paul Dolea.

„Acest echipament a permis desenarea unei hărţi radio rudimentare a cerului, în care au putut fi puse în evidenţă poziţia unor sateliţi artificiali şi poziţia Soarelui. Tot cu un echipament prototip, cursanţii au recepţionat şi au vizualizat spectrul undelor de foarte joasă frecvenţă, punînd astfel în evidenţă activitatea electrică produsă de fulgere şi trăsnete” – a precizat Paul Dolea.

În opinia sa, una dintre cele mai spectaculoase demonstraţii a fost „cea care a permis captarea în timp real a unor imagini din satelit, care a permis vizualizarea din spaţiu a Europei şi a formaţiunilor noroase care o acopereau”. Dar – spune Paul Dolea – şi instalarea de către elevi a unui sistem complet de transmisie imagine şi sunet, la mare distanţă, cu antene directive de recepţie, „a stîrnit un viu interes”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie