Sute de credincioşi greco-catolici au luat Lumină la Catedrala „Schimbarea la Faţă”

În Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Faţă” din Cluj-Napoca s-a celebrat Utrenia Învierii, sâmbătă, 15 aprilie, de la ora 23:00, când episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a spus „Veniţi de luaţi lumină!” şi lumina a izvorât din noapte spre cer.

Studenţii Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” au făcut ca bucuria şi tainica putere a Învierii să umple sufletele sutelor de credincioşi din Catedrala luminată.

Celebrarea s-a încheiat în jurul orei 2:00 din noapte, apoi s-au împărţit Sfintele Paşti – semnele trecerii Domnului prin oraş şi a transformării spirituale a sufletelor prin această trecere, de la moarte la viaţă şi de la cele pământeşti, spre cele cereşti nepieritoare.

Duminică, 16 aprilie, în ziua sărbătorii Învierii Domnului, catedrala a fost înveşmântată în albe flori, înmiresmate. În această zi de sărbătoare a Regelui întregii Creaţii, a lui Hristos, catedrala greco-catolică clujeană a primit şi vizita Alteţelor lor Regale, Principesa moştenitoare Margareta, custodele Coroanei Române, şi a Principelui Radu, care au fost primiţi călduros de sutele de credincioşi greco-catolici şi de ierarhul de Cluj-Gherla, împreună cu preoţii slujitori la masa Sfântului Altar. Principesa Margareta şi Principele Radu au fost invitaţi să ia loc în strană, de unde au asistat la celebrarea festivă a sărbătorii.

„Suntem în ziua măritei sărbători, ziua Învierii Domnului, sărbătoarea sărbătorilor, cea mai mare sărbătoare a tuturor creştinilor din întreaga lume şi ne bucurăm că în acest an celebrăm împreună sărbătorile Paştilor Învierii Domnului, atât Biserica Ortodoxă, cât şi Biserica Catolică. Să dea Bunul Dumnezeu ca la ceasul rânduit, să putem celebra toate sărbătorile Paştilor împreună!” – a spus PS Florentin. Preasfinţia Sa a salutat sosirea Alteţelor lor Regale, care au dorit să se roage şi cu credincioşii greco-catolici, după ce au fost primiţi, în aceeaşi zi, şi în Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca.

PS Florentin a sintetizat apoi mesajul pastoral transmis tuturor credincioşilor la mărita sărbătoare a Învierii. În încheierea ceremonialului liturgic, un grup de copilaşi – Corul Allegria din Parohia clujeană „Andrei Mureşanu” – au intonat câteva cântece de sărbătoare, pentru a exprima bucuria Învierii, iar apoi au oferit Alteţele Lor Regale ouă de Paşti şi chiar au ciocnit ouă roşii cu invitaţii de onoare.

La sfârşit s-a făcut şi un schimb de daruri între episcopul de Cluj-Gherla şi Alteţele lor Regale, Preasfinţia Sa oferindu-le, în semn de amintire, o medalie omagială care reprezintă pe Episcopul Iuliu Hossu, „pentru că în luna decembrie 2017 se vor împlini 100 de ani de la hirotonirea întru episcopat a Episcopului nostru mărturisitor al credinţei, de vrednică amintire, ÎPS Iuliu Hossu, întâiul cardinal al neamului românesc”.

Primind la rândul său darul distinşilor oaspeţi, Preasfinţia Sa le-a oferit şi o icoană cu chipul Preasfintei Fecioare Maria, „în semn de omagiu şi preţuire”.

Sf. Liturghie s-a încheiat cu Imnul de învingere: „Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

S.V.

Articole din aceeasi categorie